NOVA NADA

Tisuće djece sudjelovalo u 'Satu kodiranja'

16.12.2015 u 16:22

Bionic
Reading

Projekt 'Sat kodiranja' ('Hour of Code') okupio je tijekom desetak dana više od 7.500 djece koja su pratila predavanja i radionice o osnovama programiranja u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske

Broj sudionika gotovo je deset puta veći nego prošle godine, kada se uključilo nešto manje od tisuću djece.

'Sat programiranja' globalni je projekt kojeg neprofitna organizacija code.org provodi u 180 zemalja svijeta i podržava Microsoft u suradnji s nizom nevladinih udruga.

Ove je godine za potrebe predavanja i radionica napravljena inačica popularne igre Minecraft koja učenike na zabavan način uči osnovama programiranja.

Predavanja koja su držali Microsoft Student partneri, profesori informatike te razni volonteri održana su u više od 180 škola te u Microsoftovim inovacijskim centrima u Splitu i Osijeku.


'Projekt je nadmašio sva očekivanja i ovim putem želim se zahvaliti svima koji sudjelovali u organizaciji. Microsoft će i ubuduće podržavati 'Hour of Code', a s obzirom na važnost promicanja programiranja i tijekom godine ćemo nastaviti s raznim događanjima tog tipa usmjerenim prema mladima', rekla je Nina Šindija, voditeljica projekta i studentskih projekata u Microsoftu te se posebno zahvalila udruzi Osijek Software City na koordinaciji i organizaciji projekta.

'Ponosni smo na rezultat 'Sata kodiranja' i zahvaljujemo se svim partnerima, volonterima i nastavnicima s kojima smo radili na inicijativi. Posebno me veseli što su se ovaj put uključili i volonteri koji s programiranjem nisu do sada imali nikakve poveznice, ali su zajedno s djecom ušli u taj svijet i zakačili se.


Ovo je samo uvod u aktivnosti koje zajedno s partnerima planiramo za sljedeću godinu, a najviše su usmjerene podizanju informatičke pismenosti u osnovnim i srednjim školama', rekao je glavni tajnik udruge Osijek Software City Bela Ikotić.

Profesorica informatike u baranjskoj osnovnoj školi Novi Bezdan Ana Lauš, naglasila je kako je pomak u odnosu na prošlu godinu vidljiv.

'Danas su, na žalost, škole u raskoraku s vremenom i djeci je često dosadno jer nemaju mogućnost nastavu provoditi za računalom kako bi samostalno istraživali i učili vještine koje su prijeko potrebne za njihova buduća zanimanja. Zbog toga sam oduševljena cijelim ovim projektom. U školi nastaje opće veselje kada djeca čuju da će se održati 'Sat kodiranja'', rekla je Lauš.

Više informacija o projektu:Hour of Code