KORAK BLIŽE KIBORZIMA

Tetovaže koje zvone umjesto mobitela

21.03.2012 u 12:08

Bionic
Reading

Zaživi li Nokijin patent, vibrirajuće magnetske tetovaže jednog će vas dana upozoravati na dolazni poziv ili SMS. Osmislio ih je stručnjak porijeklom iz ovih krajeva

Finska je tvrtka tu ideju opisala u prijavi patenta nadležnom američkom uredu, piše BBC.

Zamislili su da tetovaže nastaju nanošenjem feromagnetskog materijala na kožu, koji se potom bežično povezuje s mobitelom. Moći će biti kreirane na rukama, trbuhu, prstu ili noktu na prstu.

Na raspolaganju će biti više različitih vibracija da biste mogli odmah razlikovati zove li vas šef, supruga ili ekipa za party, ali i treba li vaš uređaj napuniti, kasnite li na sastanak...

Magnetizirane šare na tijelu mogle bi biti korištene i za provjeru identiteta, jer je moguće stvoriti ekvivalent magnetskom otisku prsta. Teoretski, mogle bi biti i ljudskom oku nevidljive.

Kao glavni izumitelj naveden je Zoran Radivojević, stručnjak za nanotehnologiju iz Nokijinog istraživačkog centra.

Nokia nije jedina koja istražuje mogućnosti primjene haptičnih tehnologija. HTC i Samsung imaju mobitele koji lagano vibriraju kad pritisnete grafičke prikaze tipki ili dugmadi na zaslonima.

Na Sveučilištu Utah razvili su kontroler za videoigre koji kontaktom s igračevim palčevima stvara dojam valova, pulsiranja i odbijanja od neke površine. A na Sveučilištu Leeds izradili su prototip ručnog uređaja koji stručnjacima za rak omogućuje otkrivanje i kategorizaciju tumora pregledom na daljinu.