DOLAZI USKORO

Testna verzija Androida 14 najavljuje dolazak zanimljivih sigurnosnih značajki

10.03.2023 u 14:07

Bionic
Reading

U Android 14 dolaze podrška za propusnice, dozvole koje služe za osiguranje medijskih datoteka i što je najvažnije - poboljšana učinkovitost baterije

Google je upravo izbacio drugu iteraciju testne inačice Androida 14 za proizvođače softvera. U prošlom je izdanju Google najavio nove sigurnosne značajke koje su od sad dostupne: sigurnosne funkcije za aplikacije, promjene sigurnosnih značajki aplikacija, operativne nadogradnje za sustav te nov API koji podržava prijavu u aplikacije bez lozinki - pomoću propusnica (passkeys).

Testna veruzija Androida 14 donosi i menadžer akreditacije (Credentials Manager), API koji podržava više metoda prijave poput kriptografskih lozinki i posredne prijave putem Googlea. Ovaj API je po prvi put predstavljen u prvoj testnoj verziji Androida 14, dok u drugoj dolazi s poboljšanim sučeljem temeljenom na komentarima korisnika, piše Verge.

Android 14 će također korisnicima pružiti više kontrole nad načinima na koje dijele informacije. Google je nadogradio biranje fotografija koji je prvi put predstavljen u Androidu 13 kako bi korisnicima Androida 14 omogućio izabir slika i videa kojima određene aplikacije smiju pristupiti.

Druga testna verzija Androida 14 donosi značajke za poboljšano zdravlje sustava i baterije. Optimizacija Androidovog sustava za menadžment memorije aplikacijama će ograničiti korištenje resursa dok su u pozadini.

Ova rana verzija Androida 14 prije svega je dostupna programerima i razvojnim timovima u formatu za direktno preuzimanje ili kao nadogradnja za već postojeću instalaciju. Razlog zašto sustav još nije u rukama šire publike je zato jer ne donosi ništa značajno pored hrpe bugova i nestabilnosti. Prva beta Androida 14 krenut će u travnju, dok će konačna verzija biti vani u kolovozu.