potencijalno preusmjeravanje

Letjelica DART će se zabiti u asteroid, testira se metoda zaštite Zemlje

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 22.09.2022 11:38
  • Objavljeno 22.09.2022 u 11:38
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: RON MILLER / Sciencephoto

Svemirska letjelica NASA-e namjerno će se zabiti u maleni asteroid u sklopu provjere planetarne obrane koja bi jednog dana mogla spasiti Zemlju

Iako asteroid Dimorphos ne predstavlja prijetnju Zemlji, cilj ovog pokusa je pokazati da se opasna nebeska tijela mogu preusmjeriti ako se u njih namjerno zabije svemirska letjelica. Očekuje se da će se svemirska letjelica, poznata kao Double Asteroid Redirect Test (DART), zabiti u asteroid promjera 179 metara 27. rujna.

Dimorphos je dio binarnog asteroidnog sustava i kruži oko Didymosa, za što mu je potrebno 11 sati i 56 minuta. Astronomi se nadaju da će DART skrati planetarnu putanju za 10 minuta.

NASA ističe da asteroid nije prijetnja Zemlji, ali da je ovo prilika da se testira skretanja asteroida - tehnike kinetičkog udara - i provjeri da li je to izvediv način zaštite našeg planeta ukoliko bi se u budućnosti otkrio asteroid koji bi se mogao sudariti sa Zemljom.

U orbiti blizu Zemlje se trenutno nalazi oko 27.000 asteroida. DART je lansiran u studenom 2021. raketom SpaceX Falcon iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji. U trenutku sudara asteroidi će biti na oko 11 milijuna kilometara od Zemlje. Prije nego udari u Dimorphos, DART će povećati brzinu kretanja na 24.140 kilometara na sat.

Sudar će snimati maleni satelit LICIACube talijanske svemirske agencije. Veličine aktovke i težak samo 14 kilograma, satelit je poletio s DART-om duboko u svemir prije nego se nedavno razdvojio. Europska svemirska agencija (ESA) smatra da je ova misija od povijesnog značaja jer će Dimorphos biti prvi objekt u Sunčevom sustavu kojem je čovjek promijenio njegovu orbitu na mjerljiv način.

ESA će 2024. lansirati svoju letjelicu Hera koja će se uputiti na dvogodišnje putovanje u taj asteroidni sustav kako bi prikupila informacije o posljedicama sudara.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!