misija dart

[VIDEO] NASA je zabila letjelicu u asteroid. Pogledajte kako je to izgledalo

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 27.09.2022 09:24
  • Objavljeno 27.09.2022 u 07:57
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NASA / UPI / Profimedia

NASA-ina svemirska letjelica namjerno se zabila u asteroid u pokušaju da promijeni njegovu putanju, označavajući prvi obrambeni test te vrste

Test preusmjeravanja asteroida (DART) bila je prva misija koja je pokušala promijeniti putanju opasnog objekta, prema direktoru svemirske misije Thomasu Zurbuchenu.

Ubrzo nakon sudara u ponedjeljak u 1,14 sati NASA je objavila na Twitteru da je "sudar bio uspješan" jer se "svemirska letjelica uspješno sudarila s asteroidom Dimorphos, koji je veličine nogometnog stadiona" i ne predstavlja prijetnju Zemlji.

Svemirska agencija uživo je prenosila približavanje sonde bez ljudske posade asteroidu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA/CNET

Na slikama koje je na Zemlju poslala kamera svemirske letjelice, asteroid Dimorphos je prvo postao vidljiv kao svijetla točka oko sat vremena prije udara, zatim je porastao i na kraju je bio vidljiv s površinskim detaljima i sjenčanjem - sve dok kamera nije uništena pri udaru.

U Nasinom kontrolnom centru tada se prolomilo veselje, uz pljesak i grljenje.

Sve do neposredno prije udara, bilo je neizvjesno hoće li letjelica, koja je letjela brzinom od oko 6,6 kilometara u sekundi i bila na autopilotu posljednjih nekoliko minuta, doista udariti u asteroid.

DART

Izvor: Profimedia / Autor: NASA / UPI / Profimedia

NASA-ina znanstvenica Lori Glaze rekla je da pravi znanstveni rad počinje nakon udara. Znanstvenici sada moraju istražiti je li se orbita asteroida promijenila kao rezultat udara sonde i ako jest, u kojoj mjeri.

Misija je osmišljena tako da je osigurano da asteroid ne predstavlja opasnost za Zemlju čak i nakon što ga sonda udari.

NASA se nada da će tijekom misije steći uvid u to kako bi se Zemlja mogla zaštititi od objekta blizu Zemlje (NEO) – što znači asteroida ili kometa – koji bi se mogao približiti našoj orbiti.

NASA je 2016. uspostavila Ured za koordinaciju planetarne obrane (PDCO) kako bi omogućila rano otkrivanje prijetnji od NEO-a veličine počevši od oko 30 do 50 metara koji bi mogli oštetiti Zemljinu površinu i pratila njihove putanje.

Astronomi trenutno ne znaju za neki NEO koji bi mogao ugroziti Zemlju, ali mnogi vjeruju da je udar asteroida prije nekih 66 milijuna godina, koji je ostavio golemi krater na meksičkom poluotoku Yucatan, doveo do izumiranja dinosaura.

Lansirana iz Kalifornije raketom Falcon 9 u studenom, svemirska letjelica DART imala je masu od 610 kilograma i mjere 1,8 x 1,9 x 2,6 metara.

Dimorphos ima promjer od oko 160 metara i vrsta je mjeseca koji kruži oko pet puta većeg asteroida Didymos.

Znanstvenici se nadaju da je udar u asteroid stvorio silu dovoljnu da promijeni njegovu orbitu. Pretpostavljaju da se sonda pri udaru raspala i ostavila mali krater.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!