RODE POZIVAJU

Svi ste pozvani na besplatni pregled dječje autosjedalice

11.06.2015 u 12:09

Bionic
Reading

Kupovinom dječje autosjedalice za automobil niste učinili sve što ste mogli kako bi zaštitili vlastito dijete tijekom vožnje. Upravo iz ovog razloga udruga Roditelji u akciji - RODA u suradnji s MUP-om organiziraju besplatni pregled autosjedalica u Zagrebu

Prema nedavno objavljenim podacima istraživanja udruge Roditelji u akciji RODA vozači automobila prilično su neodgovorni po pitanju vožnje djece u automobilima. Štoviše, situacija je najblaže rečeno katastrofalna

U nedjelju, 14. lipnja 2015, od 10 do 12 sati, na parkiralištu MUPa u Heinzlovoj ulici 98 (križanje Slavonska Av. i Heinzlova ul.) udruga RODA organizira besplatan pregled autosjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti da li su pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i da li pravilno smještaju svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru za do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za do više od 90 posto no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 do 20 posto, a to je brojka koju volonterke i volonteri RODE ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, RODA moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.