ADRIA SUMMIT

Razmjena nematerijalnih dobara čini 70 posto transakcija na internetu

Bionic
Reading

Oko 400 sudionika je u prva dva dana drugog Adria Summita slušalo stručnjake koji su govorili o utjecaju umjetne inteligencije na naše živote, o tome jesu li kriptovalute prešle dječje bolesti, pa sve do fintecha i Weba 3

Ovogodišnji Adria Summit koji se održava u Savudriji i Portorožu u dva je glavna konferencijska dana pružio mnoga zanimljiva predavanja i panel-diskusije. Više od 400 sudionika iz deset zemalja okupilo se na jednom mjestu. U Savudriji, u kongresnim dvoranama Hotela Kempinsky u prva dva dana konferencije raspravljalo se o budućnosti digitalne trgovine.

Na ceremoniji otvaranja Boris Vujičić, jedan od organizatora, zamolio je prisutne da ustanu i minutom šutnje odaju počast poginulima u Beogradu.

'Samo prije 30 godina, gospodarstva o kojima danas pričamo nisu postojala. Sada internetsko poslovanje i digitalno poslovanje vrijedi 6,5 bilijuna dolara. Ekonomije koje prije nisu bile prisutne u našem životu, sada se zaista događaju. Razmjena nematerijalnih dobara čini 70 posto transakcija koje se danas događaju na internetu.

To su teme o kojima ćemo raspravljati ovdje. Adria Summit je platforma koja povezuje regionalne lidere koji će ovdje podijeliti svoje savjete, iskustva i mišljenja o budućnosti i što mi kao lideri možemo stvoriti bolju i sigurniju budućnost za nove generacije i našu djecu', rekao je Dejan Tešić na otvaranju.

  • +2
Adria Summit Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bojan Mušćet

Pored organizatora Borisa Vujičića, Dejana Tešića i Zorana Torbice, prisutnima su se na svečanosti otvaranja obratili i Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore te Milovan Popović, direktor Turističke organizacije Umaga.

'Hrvatska gospodarska komora ima jasnu ulogu - voditi hrvatske tvrtke kroz promjene, što znači da je nužno početi prvo s promjenama na sebi. Jedan od najvažnijih aspekata digitalne transformacije je promjena organizacijske kulture. Govorim o kulturi koja uključuje stalno ispitivanje statusa quo eksperimentiranja. Čak i prihvaćanje neuspjeha kao nužnog dijela procesa učenja, rasta i razvoja', izjavio je Tomislav Radoš na otvaranju.

Adria Summit je otvorila mnoga pitanja kroz osam panel diskusija: od utjecaja umjetne inteligencije na naše živote, preko toga jesu li kriptovalute prešle dječje bolesti, pa do fintecha i Weba 3. O budućnosti interneta i e-trgovine raspravljaju istaknuti stručnjaci u regiji i šire, kroz program koji je obuhvatio sve ključne teme digitalnog ekosustava. Također, jedna od bitnijih tema bio je i razvoj trgovine kroz ESG sustave.