HRVATSKI OGRANAK

Stop šarlatanima - stiže nam CFI Croatia!

09.06.2011 u 09:52

Bionic
Reading

U Zagrebu je danas osnovan prvi hrvatski ogranak svjetske organizacije Center for Inquiry (CFI), koji će se kod nas zvati Centar za promociju znanosti i kritičkog mišljenja

CFI je globalna udruga s ograncima u velikom broju zemalja, sa središnjicom u Sjedinjenim Američkim Državama, koja ima savjetodavni status pri Društvenom vijeću Ujedinjenih naroda. Njezina je bitna odrednica ukazivati na razne oblike kršenja temeljnih prava građana, dati pouzdanu informaciju o zdravom životu, pouzdanu informaciju o obrazovanju te o zakinutosti temeljnih građanskih prava zbog sprege vlasti i crkve – ukratko, CFI radi na izgradnji sekularnog društva na načelima znanosti i kritičkog mišljenja. CFI Croatia je udruga entuzijasta, znanstvenika iz raznih područja djelatnosti koje imaju važan utjecaj na razvoj društva, a njegove će se akcije temeljiti na davanju pouzdanih informacija medijima, objavljivanju pouzdanih osvrta na probleme koji se javljaju u društvu te organizaciji obrazovnih predavanja i rasprava. Predsjednik hrvatskog ogranka je dr. sc. Slobodan Danko Bosanac, znanstveni savjetnik na IRB-u.

Znanost i pseudoznanost

Razvoj civilizacije gotovo se isključivo temelji na spoznajama proizašlim iz znanosti, kao metode istraživanja, te na kritičkom razmišljanju. Civilizacijom se podrazumijeva razina kvalitete življenja ljudi u skladu s prirodom koja se, prije svega, mjeri uspjehom borbe protiv gladi i bolesti te ostvarivanjem sigurnog razvoja zajednice obitelji, društva i prirode. Civilizacija ujedno znači i visoku razinu društvenih odnosa, toleranciju raznih mišljenja, kulturoloških raznolikosti, vjerskih opredjeljenja i raznolikosti određenih geografskim položajem. Činjenica je, međutim, da je raspodjela tih civilizacijskih vrijednosti nejednoliko raspoređena po svijetu te da, čak i u razvijenijim sredinama, ima velikih otpora njihovoj provedbi. Korijeni problema su višestruki: od velike uloge medija čije je temeljno načelo vrijednosti profit, preko neprimjerenog vrednovanja rezultata znanosti od strane državnih struktura, izostanka jače kritičke reakcije znanstvenika na poplavu pseudoznanstvenih ideja, proroka svih vrsta, ideja pokreta New Age do najobičnijih varalica kojima je dozvoljen pristup javnim medijima pod okriljem popularizacije znanosti. U mnogim je zemljama, još uvijek, presudan utjecaj crkvenih struktura i tradicionalnih religija koje svoja dogmatska stajališta, utemeljena u doba ranog razvoja civilizacije, žele primijeniti na sadašnji razvoj društva.

Etika

Doprinos znanosti razvoju civilizacije je nemjerljiv, ali nije bez zastranjivanja. Prije svega to se odnosi na istraživanja koja često zadiru u etičke norme društva te su radi toga stalno podvrgnute preispitivanju razvojem novih spoznaja. Dva su temeljna pristupa tim preispitivanjima: jedno je tradicionalno, koje ima svoje korijene u teističkim dogmama dok se drugo izvodi iz društvenih, znanstveno utemeljenih istraživanja. U odlukama u kojima se koriste argumenti etičkih normi isprepliću se razni utjecaji u temeljima kojih su interesi pojedinaca ili hijerarhijskih zajednica kojima odgovara usporiti ili zastraniti istraživanja i primjenu spoznaja. Važnost tih argumenta je izuzetna i koristi se kao zadnje i najsnažnije oružje kojima se istraživanja spoznaja o prirodi i društvu želi uokviriti u za njih prihvatljive spoznaje.

Opis namjera CFI Croatia

Temeljem takvih razmišljanja skupina stručnjaka iz raznih područja znanosti: prirodnih, tehničkih i društvenih, pokrenula je osnivanje ogranka Center for Inquiry za Hrvatsku, skraćeno CFI Croatia. Članovima je zajedničko promoviranje znanja koja se temelje na činjenicama, provjerljivim spoznajama bilo gdje, bilo kada i od bilo koga, te na promoviranju kritičkog mišljenja kao temelja za istraživanje novih ideja. Centar je otvoren za sve inicijative koje su u suglasju s njegovim temeljnim načelima, otvoren je za članstvo za sve koji ih prihvaćaju te podupire djelovanje pojedinaca i skupina koji ih promoviraju. Centar ne podupire inicijative koje nisu čvrsto argumentirane i dovode do netolerancije drugačijih mišljenja. Jedan od ciljeva Centra je i promoviranje društva s civilizacijskim vrijednostima koje nisu utemeljene na dogmama nego na idejama koje se zasnivaju na činjenicama, rečeno je u priopćenju udruge.