I ŠTO ĆE SE DOGODITI?

Što se to jučer dogodilo s Google Driveom?

08.09.2017 u 13:14

Bionic
Reading

Tijekom jučerašnjeg dana Google Drive je mnogim korisnicima jednostavno prestao raditi. Pristup je bio ili nemoguć ili otežan, a u skladu s tim i svi vezani servisi koji su koristili ovaj cloud servis. I dok je Google zakrpao stvar nedugo nakon, stigle su i vijesti vezane uz budućnost Google Drivea općenito...

Negdje u popodnevnim satima tijekom četvrtka, Google Drive je zabilježio značajne probleme u radu, koji su pak doveli do globalnog smanjenja produktivnosti. Google G Suite, Google Classroom, svi ovi servisi imaju srce koje im čini Google Drive. Posrijedi je drugi ovogodišnji značajniji pad sustava ove godine. 

U roku od kakvih par sati, Google je stvari vratio u pogon i ispričao se za probleme koji su nastali ili mogli nastati. Kako piše TechCrunch, dok su padovi sustava i ovako golemih servisa neizbježna stvarnost, jasno je da će sve imati svoju cijenu. Google primjera radi pokušava ugrabiti značajan komad kolača kod poduzeća, a ovakvi slučajevi ne idu mu u prilog. No, možda je ionako vrijeme za novo poglavlje.

Google gasi Google Drive!?

Ako ste među stotinama milijuna Google Drive korisnika koji se služe sinkronizacijom datoteka kroz računala, tablete i mobilne uređaje, imate tri mjeseca za instalaciju zamjene. Nije šala - Google gasi svoj servis Google Drive, a podrška se prekida 11. prosinca. Google Drive kao takav će se potpuno ugasiti 12. ožujka 2018. 

Nije riječ o novosti, iako je možda do sada bila 'tiha'. Još u srpnju Google je najavio kako će zamijeniti Google Drive s rješenjem nazvanim Backup and Sync, već dostupnim za preuzimanje. Tko god želi nastaviti koristiti Googleove cloud usluge morat će se prebaciti na novi servis, koji će u tehničkom smislu mijenjati Google Drive i Google Photos Uploader aplikacije. Što se funkcionalnosti tiče - ona ostaje uglavnom identična. 

Korisnici Google Drive aplikacija će u danima i tjednima koji slijede dobivati informaciju da preuzmu najnoviju aplikaciju te da se Google Drive kao takav vrlo brzo gasi. Prebacivanje na Backup and Sync je, srećom, vrlo jednostavno i automatizirano - dovoljno je unijeti tek korisničke podatke i sve datoteke će biti na istom mjestu.

  • +2
Skrivene tajne pretražitelja Google Izvor: Reuters / Autor: MIKE BLAKE