KAKO JE NASTAO, KADA...

Što nam je novo o svemiru otkrio Planck?

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 26.03.2013 07:41
  • Objavljeno 26.03.2013 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svemirski teleskop Planck koji je Europska svemirska agencija (ESA) lansirala 2009. godine snimio je dosad najdetaljniju kartu kozmičkog pozadinskog mikrovalnog zračenja (CMB) koja je potvrdila da je naš svemir nastao u velikom prasku

ESA je ovih dana objavila nove, fascinantno precizne podatke i na njima utemeljenu novu mapu koja otkriva tajne rađanja i razvoja svemira u dosad neviđenim detaljima. Pozadinsko mikrovalno zračenje, odsjaj velikog praska, koje ispunjava svemir nastalo je u vrijeme kada je on još bio dosta vruć, na temperaturi od oko 3.000 stupnjeva kelvina. Do danas se ohladilo na samo 2,7 stupnjeva iznad apsolutne nule. Gotovo je uniformno, međutim, u njemu ipak postoje mala odstupanja koja su rezultat razlika u gustoći materije u ranom svemiru. Te fluktuacije su svojevrsno sjeme svih struktura koje su se kasnije razvile – svih galaksija i zvijezda u njima.

Novi, precizni podaci pokazali su da je svemir 80-ak milijuna godina stariji nego što se do sada mislilo, te da u njemu ima nešto manje tamne energije, a nešto više tamne i obične vidljive tvari (pogledajte na ifografici dolje).

Planck je također potvrdio teoriju inflacije prema kojoj se svemir u prvim trenucima nakon stvaranja u tren oka povećao brzinom većom od brzine svjetlosti trilijun trilijuna trilijuna puta.

Graphic News

Graphic News

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Graphic News

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!