NOVI MICROSOFTOV OS

Što nam donosi Windows 8?

16.09.2011 u 11:31

Bionic
Reading

Prva inačica najrasprostranjenijeg operativnog sustava na svijetu donosi puno novosti i promjena. Neke su stvari drastično različite nego kod prethodnih Windowsa, a sve je podređeno novoj generaciji ultralakih prijenosnih računala i tableta. Evo pregleda najvažnijih noviteta

Osmica je ambiciozan operativni sustav. Namijenjen je za korištenje na desktopima, laptopima i tabletima, u rasponu od uređaja s dijagonalom zaslona 10 inča do velikih plazma zaslona, od ultralakih prijenosnika do nabrijanih igraćih strojeva i poslovnih računala.

Prikazana je inačica koja prethodi beti i namijenjena je razvojnim programerima, tako da nema još u potpunosti sve funkcionalnosti konačnog proizvoda. Trenutno radi samo na x86 PC-ima, jer hardver za inačicu koja će podržavati standarde ARM nije još gotov.

No i ono što je Microsoft pokazao dovoljno je zanimljivo. Prije svega, Windows 8 ima sučelje u stilu Metroa, kakvo koristi operativni sutav za mobitele Windows Phone 7. S njime dijeli i model programiranja za gradnju web aplikacija te izvorne aplikacije koje se mogu prikazivati preko cijelog ekrana i dijeliti podatke.

Start meni u potpunosti je zamijenjen zaslonima Lock i Start. No otvorite li aplikaciju koja treba Windows desktop, pojavit će se dobro poznato sučelje s Recycle Binom, taskbarom i dugmetom Start. Blokove (tiles) je moguće personalizirati i u njima povezivati ljude, RSS feedove i web stranice uz aplikacije.

Na desktop, točnije na zaslon Lock, mogu se prikačiti aplikacije poput Office, pa čak i linkovi. Moguće je mijenjati veličinu, otkačiti aplikaciju ili ju deinstalirati. Možete odabrati koju ćete pozadinsku sliku koristiti, kao i pojedinosti koje će se prikazivati, poput obavijesti o nepročitanoj pošti i propuštenim porukama. Također, moguće je grupirati blokove te im dodijeliti naziv ili ih ostaviti bezimenima.

Uz klasični drag'n'drop, blokove možete jednim prstom povući na vrh zaslona i tamo zadržati dok ne pronađete mjesto kamo ih želite odložiti. Buduće inačice osmice trebale bi omogućiti hvatanje i širenje (pinch to zoom out) kako bi mogli vidjeti sve blokove na zaslonu odjednom te preurediti grupe istovremeno. Jednom kad pokrenete aplikaciju, moći ćete koristiti pokrete kako bi ih poslagali.

Pokret na lijevo prebacit će vas iz jedne u drugu aplikaciju, no moći ćete i postaviti jednu aplikaciju uz drugu. Jedna od njih moći će biti Windows desktop. Predviđene su samo tri veličine prozora za tako poslagane aplikacije (uračunat je i puni zaslon). Napravite pokret prema desnom dijelu zaslona, i pojavit će se alati za pretragu i dijeljenje, za upravljanje uređajima i uređivanje postavki, kao i dugme za šaltanje između menija Start i desktopa.

Uređivanje postavki identično je onome koje koristi istovrsna Metro aplikacija, plus opcije za jačinu zvuka i intenzitet svjetla, obavijesti, mrežno povezivanje, promjenu jezika te mirovanje, gašenje ili restart računala.

Podrška za korištenje više zaslona odjednom sad omogućuje korištenje iste pozadine na svim zaslonima, kao i zasebnih taskbarova za svaki od njih. Spomenimo i to da je nova inačica operativnog sutava ostala vjerna korijenima te koristi komande putem tipkovnice na koje su se vlasnici Windowsa navikli tijekom godina, poput CMD i Ctrl + F.

Deseta verzija mrežnog preglednika Internet Explorera može se prebacivati između novog korisničkog sučelja i starog, dobro poznatog desktop pregleda. Dobila je i podršku za višedodirne funkcije.

Obavijesti o sigurnosnim nadogradnjama minimalizirane su i ograničene na donji desni dio zaslona za logiranje. Osvježeni Task Manager zaustavlja aplikacije kad se ne vrte na zaslonu. Brisanje i obnavljanje sustava pojednostavljeno je funkcijom Reset and Refresh PC.

S osmicom dolazi ugrađeni antivirusni softver te softver za virtualizaciju HyperV. Podrška za SkyDrive je integrirana u sve aplikacije namijenjene računalstvu u oblaku. Windows 8 uređaji opremljeni čipom NFC moći će koristiti 'kucni-i-podijeli' funkciju za slanje sadržaja s uređaja na uređaj ili primanje istog s kartice opremljene NFC-om.

Ima toga još, no detaljniji prikaz napravit ćemo kad postanu dostupne inačice namijenjene prodaji.