TEHNO RECENZIJE

Što kada nestane struje? Isprobali smo APC Smart-UPS 1500, evo dojmova

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 23.07.2018 08:26
  • Objavljeno 23.07.2018 u 08:26
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

APC Smart-UPS 1500 bi trebao bez puno muke moći zadovoljiti potrebe prosječnog domaćinstva i manje zahtjevne male tvrtke

UPS je engleska kratica za Uninterruptible power supply/source. Označava uređaje koji omogućavaju neometanu opskrbu električnom energijom u uvjetima kad nije redovno dostupna, primjerice kad zbog nevremena nestane struje.

Koristi ih se za zaštitu osjetljivih elektroničkih uređaja, ali i kako bi, primjerice, imali bar nekoliko minuta za spremanje nečega na čemu ste vrijedno radili kako ne bi izgubili uložene sate zbog toga što je zgrada u kojoj živite, ured u kojem radite ili vaša vikendica odjednom ostala bez redovne opskrbe električnom energijom.

  • +5
  • +2

APC Smart-UPS 1500

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

APC Smart-UPS 1500 jedan je od takvih uređaja. Po veličini i specifikacijama, namijenjen je za korištenje u domaćinstvu te manje zahtjevnim obrtima i tvrtkama. To treba uzeti s određenom ogradom zbog dva razloga.

Prvi je to što procjena koliko će vam uređaj ovog tipa odgovarati u velikoj mjeri ovisi o vašim potrebama i navikama. Nije isto hoćete li na njega prikačiti računalo, monitor, mobitel, router i kutiju za kablovsku televiziju, pola kućanskih uređaja ili kompletan ured, skupa s web poslužiteljem.

Drugi je sasvim prozaične prirode. APC Smart-UPS 1500, naime, nije komad tehničke opreme kojeg ćete svako malo pomicati tamo-amo. Možda i hoćete, ako svaki dan u teretani dižete tridesetak kila na benchu, ali većina nas nema tu vrstu fizičke spreme na raspolaganju.

O čemu se radi? Pa teži gotovo 25 kilograma. Nije ga ni lako, niti jednostavno prebacivati, tako da očekujem da će u ogromnoj većini slučajeva radni vijek dočekati tamo gdje će ga korisnik prvotno smjestiti.

Pritom će trebati biti pažljivi jer su utičnice i utori na stražnjem panelu malo nespretno posloženi, pa nije teško zamisliti situaciju u kojoj je kompletan uređaj potrebno pomaknuti samo kako bi se nešto uštekalo ili ištekalo.

No, jednom kad ga postavite APC Smart-UPS 1500 je razmjerno jednostavno postaviti ako ste se već bavili sličnim poslom. Ako niste, na raspolaganju su jasne upute koje će vas do željenog ishoda voditi korak po korak.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

U tome će vam pomoći pregledne i ergonomski dobro posložene tipke na prednjem dijelu uređaja, kao i LCD zaslon kojeg ćete kasnije koristiti i za uvid u stanje baterije, razinu opterećenja, kvalitetu primljene energije, statistike korištenja i niz drugih podataka.

APC Smart-UPS 1500 ima i mogućnost autotestiranja, što je korisno kad poželite provjeriti radi li sve kako želite. Ako vam se ne da prčkati po tipkama postoji mogućnost namještanja postavki i upravljanja uređajem putem web sučelja, što znači kako to možete čini i na daljinu pomoću pametnog telefona, odnosno tablet ili stolnog računala. Također može na te uređaje slati obavijesti, upozorenja i tome slično.

Kad nestane struje oglašava se stalnim alarmom koji bi vam mogao početi ići nakon nekog vremena. Ali to mu je i svrha. Koliko će dugo baterija izdržati ovisi, naravno, o tome koliko trošila imate priključenih na njega.

Stekao sam dojam kako bi u kućnoj uporabi mogao osigurati dovoljno energije za pokrivanje za većinu situacija u kojima nestaje struje u hrvatskim uvjetima. Nekoliko sati sigurno, moguće i nekoliko dana. Opet, ovisi o tome što ste sve prikačili na njega.

Osim kao pričuvni izvor energije APC Smart-UPS 1500 može poslužiti i kao zaštita od naglih oscilacija u naponu, što u određenim situacijama može značiti život ili smrt za vašu osjetljivu elektroniku. Zbog toga se čini pogodnim za korištenje u kombinaciji s generatorom.

Trebate li kupiti APC Smart-UPS 1500?

APC Smart-UPS 1500 bi trebao bez puno muke moći zadovoljiti potrebe prosječnog domaćinstva i manje zahtjevne male tvrtke.

Pomalo je nezgrapan za transport, ali je jednostavno upogoniti ga i rukovati njime, a nije ni prebučan dok radi. Nudi praktične mogućnosti nadzora i upravljanja na daljinu.

Dobar izbor ako želite zaštititi osjetljivu elektroniku i podatke, a nemate budžet za veće i jače sustave.

Cijena: 4.370 kuna (Nabava.net)

Ustupio: Schneider Electric Hrvatska

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!