ZA DRONOVE, NARAVNO

Što je to Amazon patentirao? Leteće skladište!

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 12:20
  • Objavljeno 30.12.2016 u 10:35
dron

dron

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Američkom divu trgovine online još je u travnju ove godine odobren patent za divovsko leteće skladište koje služi kao baza dronovima za brzu isporuku

U patentu opisano kao 'leteći centar za punjenje', skladište bi u stvari bilo zrakoplov ili cepelin krcat proizvodima koji lebdi na visini od gotovo 14 kilometara.

Kad kupac naruči dostavu dron ili drugi oblik bespilotne letjelice će pokupiti proizvod i isporučiti ga na traženu adresu. U Amazonu tvrde kako će trošiti manje energije jer će jedriti prema dolje umjesto da uzlijeće i slijeće.

U patentnom zahtjevu navedeno je nekoliko mogućih scenarija korištenja lebdećeg skladišta. Tako bi, recimo, moglo poslužiti za isporuku hrane i druge robe tijekom sportskih događanja, kao ogromna ploča za oglašavanje putem koje bi bilo moguće odmah naručiti nešto...

Dronovi bi mogli komunicirati međusobno i razmjenjivati informacije o vremenskim prilikama i rutama, a na cepelinu bi se mogli puniti. Sam cepelin bi također punili gorivom i novim zalihama proizvoda dok je u zraku pomoću posebne letjelice.


Kako bi ova patentirana zamisao zaživjela Amazon će morati od regulatora ishoditi dozvole, što vjerojatno neće biti jednostavno i brzo.

U Amazonu su već patentirali više rješenja za dostavu bespilotnim letjelicama. Jedno od njih, recimo, koristi visoke zgrade i crkve kao postaje za punjenje, dok drugo nudi način komuniciranja dronova kako bi mogli planirati rute.

Više:CNBC

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!