POSTOJI RJEŠENJE

Što ako Facebook opet zakaže? Ovo su najbolje alternative za Messenger i WhatsApp

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 06.10.2021 10:34
  • Objavljeno 06.10.2021 u 09:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Backyard Productions / Alamy / Alamy / Profimedia

Oni koji jednostavno ne mogu prestati s dopisivanjem utjehu u slučaju sljedećeg pada Facebookovih usluga mogu potražiti u nekim drugim vrlo popularnim uslugama

Nakon nedavnog šesterosatnog pada Facebookovih usluga mnogi su se zapitali kamo će otići ako se havarija ponovi. Premda su šanse da proživimo identičan scenarij relativno male, nije naodmet biti svjestan alternativa - aplikacija za dopisivanje koje ne ovise o tehnološkom divu.

Na sreću, ponuda aplikacija za digitalno čavrljanje, premda ograničena, nudi nekoliko solidnih alternativa koje, među ostalim, nude bolju diskreciju nego što je slučaj s Facebookom. Njihova su imena Signal i Telegram.

Signal

Signal, program otvorenog izvora, napravljen je s diskrecijom kao glavnim ciljem. Riječ je o idealiziranoj verziji WhatsAppa s ružnijim sučeljem, manjim brojem korisnika i većim brojem bugova koji, za razliku od Zuckerbergove aplikacije, nudi apsolutnu diskreciju na svim frontama - od razmjena poruka, preko slanja podataka, pa sve do poziva svih zamislivih vrsta.

Ako vam treba dokaz, uzmite u obzir to da velik broj slobodnih novinara koji stupaju u kontakt s progonjenim ljudima za razgovore i intervjue koriste Signal. Naravno, apsolutna diskrecija povlači i drugu stranu - aplikaciju koriste i različiti kriminalci koje enkriptirani razgovori čuvaju od budnog oka zakona.

S druge strane, alati za diskreciju u pozivima koje nudi Signal nadmašuju svu konkurenciju. Aplikacija omogućava blokiranje skidanja slike zaslona, isključuje automatsko učenje riječi na tipkovnicama i nudi opciju samouništavajućih poruka koje nestaju jako brzo nakon slanja. Kombinirate li samo alate koje smo ovdje nabrojali, dobit ćete sustav za slanje poruka koji je jako, jako teško pratiti. Ako želite apsolutnu diskreciju i mislite da vas svi prisluškuju, koristeći Signal osjećat ćete se sigurnije.

Telegram

Telegram je usluga koja se, kao i Signal, jako oslanja na diskreciju i zaštitu korisničkih podataka. Riječ je o aplikaciji koju razvija skriven tim programera na čelu s ruskim poduzetnikom Pavelom Durovom. S jedne strane su u pravu zato što Telegram zbilja koristi enkripciju razgovora, no problem je što to radi posredstvom servera koji su u vlasništvu kompanije.

Zanemarimo li taj sitni detalj, program zbilja nudi načine pomoću kojih prisluškivanje vaših razgovora može postati ekstra teško. Telegram za početak nudi mape u koje možete stavljati razgovore, strahovito olakšava dodavanje novih ljudi u kontakte (samo trebate biti blizu njih), pruža opciju uređivanja poslanih poruka, može slati i uređivati tihe poruke te za kraj - slati poruke s odgodom.

Izbor je na vama

Iako je Facebook s vremenom uspio pokupiti dosta velik broj sigurnosnih značajki koje su prvotno imali Telegram i Signal, ove aplikacije nastavljaju biti više nego solidne alternative ponudi Zuckerbergove marketinške kompanije. Ako tražite izlaz iz Facebookove obitelji proizvoda ili vas jednostavno izjeda ideja o tome kad će opet eksplodirati univerzum nakon što Facebook padne na nekoliko sati, alternative su ovdje. Sve što trebate napraviti je - instalirati ih.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!