EVOLUCIJA ZVIJEZDE SMARTFONA

Pogledajte kako se iPhone mijenjao i rastao proteklih deset godina

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 12.09.2017 17:57
  • Objavljeno 12.09.2017 u 17:57
Steve Jobs predstavlja iPhone 2007. godine

Steve Jobs predstavlja iPhone 2007. godine

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Imali smo prilike dosad vidjeti raznorazne glasine vezane uz novi smartfon što nam treba pristići iz Cupertina u Kaliforniji. Pogledajmo kako se mobitel koji je stvorio čitavu industriju transformirao od početaka do danas

Predstavljanje novih Appleovih pametnih telefona u pravilu je jedan od najiščekivanijih i najpraćenijih tehnoloških događanja godine. Niti ova godina neće biti iznimka.

Štoviše, kako pada na desetu obljetnicu predstavljanja prvog iPhonea očekivanja od navrijednije tvrtke na svijetu su vjerojatno veća no ikada.

Imali smo prilike dosad vidjeti raznorazne glasine vezane uz novi smartfon što nam treba pristići iz Cupertina u Kaliforniji. No, prije no što vidimo sve novitete koje su nam jabučari pripremili, pogledajmo kako se mobitel koji je stvorio čitavu industriju transformirao od početaka do danas. 

iPhone (2007.)

Te je godine BlackBerry izbacio svoj model Curve, a kritičari su ga dočekali s hvalospjevima. Nokia je oduševila modelom na razvlačenje N95. No, iPhone je u startu bio klasa za sebe.

Uređaj je imao zaslon osjetljiv na dodir dijagonale 3,5 inča (8,89 centimetara), oblo aluminijsko kućište, plastičnu stražnju stranu i vrlo malo spomena vrijednih tipki.  Na raspolaganju su bili modeli sa četiri ili osam GB memorije, za 499 ili 599 američkih dolara. Bili su značajno skuplji od konkurencije, što su u Appleu pokušali popraviti tako što su u potpunosti odbacili model sa četiri GB i model s osam GB prodavali po cijeni od 399 dolara. 

Kao i drugi Appleovi uređaji, prvi iPhone je bio kvalitetne izrade, a njegov zaslon osjetljiv na više dodira odjednom ubrzo je natjerao druge proizvođače na usvajanje istog pristupa. 

  • +7
  • +4

Kako se iPhone mijenjao kroz povijest?

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Druga dizajnerska inženjerska rješenja nisu podjednako dobro sjela, poput primjerice uvučenog ulaza za slušalice ili podrške za samo jednu podatkovnu mrežu, k tome još i sporiju od nadolazeće mreže 3G. Steve Jobs je tu odluku branio argumentom kako su rani čipovi za mreže 3G bili preveliki i značajno su cijedili bateriju.

S druge strane, prvi iPhone ponudio je superioran, iako ne i savršen softver. Web preglednik temeljen na WebKitu bio je užitak za korištenje, dok je podrška za višestruki dodir promijenila način na koji koristimo mobitele. 

Appleov pametni telefon nije mobuće povezati s većinom korporativnih poslužitelja za e-poštu, što je otežalo prihvaćanje u segmentu poslovnih korisnika, a na virtualnoj tipkovnici niste mogli prebrzo tipkati jer je prepoznavala samo jedan dodir prstom odjednom. Izostala je i podrška za MMS-ove.

Ipak, iPhone je bio dovoljan za pokretanje lavine smartfona čije spuštanje niz padinu pratimo i dan-danas.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

iPhone 3G (2008.)

U ožujku 2008. Apple je objavio set alata za razvoj softvera za iPhone, što je istaknuta ulagačka tvrtka iz Silicijske doline podržala s najavom fonda vrijednog sto milijuna dolara, namijenjenog razvoju softvera za Appleov smartfon.

Četiri mjeseca kasnije stigao je iPhone 3G, s operativnim sustavom iOS 2.0 i trgovinom App Store, u kojoj je bilo oko 500 aplikacija. Ključne specifikacije ostale su iste. No, mobitel je promijenio izgled.

Uglavnom aluminijsko kućište zamijenilo je sjajno polikarbonatno, u crnom i bijelom izdanju, s osam ili 16 GB memorije. Novi materijal kućišta omogućio je jači signal i bolji prijem, ali je ujedno bio skloniji pucanju, pogotovo oko konektora. Uređaj je bio ugodniji za držanje, no nije bio kompatibilan s dockovima za prethodni model. 

Imao je i GPS, iako prilično ograničen za današnje pojmove. Trebat će proći još neko vrijeme prije no što se razmaše navigacija kakvu danas poznajemo.

Koštao je 199/299 dolara uz ugovor na dvije godine.

iphone 3gs

iphone 3gs

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

iPhone 3GS (2009.)

Godinu dana kasnije stigao je model s oznakom S za speed (brzina). Imao je noviji procesor i dvostruko više RAM memorije nego prethodnik, pa je radio otprilike dvostruko brže.

To je bio uređaj s kojim su u Appleu uveli takozvani tik-tak raspored: jedne godine stižu nove značajke u novom dizajnu, iduće bolja izvedba u istom kućištu.

Među najvećim novitetima bila je poboljšana kamera s tri megapiksela i autofokusom, koja je napokon mogla snimati i video te - kompas. Softver je obogaćen dodacima kao što je VoiceOver (čita elemente zaslona preko kojih prijelazite prstom), namijenjen slabovidnima. Zaslon je dobio premaz protiv zamašćivanja. Bluetooth je također ponešto poboljšan, kao i baterija. 

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

iPhone 4 (2010.)

Ovaj je model ponudio radikalan dizajnerski odmak u odnosu na prethodna izdanja. Sve je bilo strogo obavijeno velom tajne sve dok netko nije izgubio prototip u kafiću, a internet eksplodirao kad je postalo jasno što u Appleu pripremaju. 

Prekriven ravnim staklom sprijeda i straga, međusobno odvojenim trakom od nehrđajućeg čelika koja je ujedno služila i kao antena, iPhone 4 je izgledao kao da je pristigao s drugog planeta.

Ali, imao je i ozbiljnu manu: ako bi ga držali na određeni način, prigušili biste signal mobilne mreže. Tako je nastao Antennagate.

Jabučari su skandal nastojali pokrpati besplatnim futrolama i drugim dodacima, ali je novi smartfon svejedno dočekan baražom kritika zbog kojih su u drugi plan pala poboljšanja poput zaslona Retina razlučivosti 960 puta 540 piksela, kojemu u tom trenutku nije bilo premca na tržištu.

Stražnju 4,5-megapikselnu kameru na ovom modelu mnogi i danas smatraju najboljom koju su u Appleu napravili ikad, a dodana je po prvi put i prednja kamera, kao i značajka FaceTime za iOS 4.

Novi čipset A4, prvi procesor za mobitele kojeg su jabučari sami dizajnirali, s podrškom od 512 MB RAM-a bio je veliki korak naprijed u odnosu na prethodnika, dok je novo izdanje iOS-a omogućilo uvođenje obavljanja više zadaća odjednom (multitasking).

Unatoč tome što je bio najmoćniji Appleov smartfon do tada, baterija je bila izdržljivija zahvaljujući većem kapacitetu.  Također su dodali i drugi mikrofon za bolje poništavanej buke, kao i žiroskop.

Dolazio je u izdanjima s osam, 16 i 32 GB memorije, isprva samo u crnoj boji. Bijela je stigla u travnju iduće godine, s iPhoneom 4s, nakon što su riješili probleme sa zaštitom od UV zračenja.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

iPhone 4s (2011.)

Prvi model kojeg je predstavio tada novi glavni izvršni direktor Tim Cook - dulje vrijeme teško bolesni Steve Jobs preminuo je dan nakon premijere - bio je ujedno i prvi koji je donio razočarenje dijelu ljubitelja Appleovog smartfona koji su očekivali tanji, redizajnirani iPhone 5. 

Na njega će morati čekati još godinu dana, no to nije značilo kako 4s nije imao aduta u rukavu. Od iPada 2 preuzeo je dvojezgreni čipset A5, s podrškom 512 MB RAM-a, što je donijelo gotovo dvostruko brži rad. Stražnja kamera opremljena je s osam megapiksela i mogućnošću snimanja videa razlučivosti 1.080 p. Uveden je model sa 64 GB memorije, uz već standardne 16 i 32 GB. 

S ovim uređajem stiglo je i izdanje iOS 5, prvo s podrškom za novi sustav pohrane u računalnom oblaku iCloud i danas sveprisutne plave mjehuriće aplikacije iMessage.

Ipak, najveća novost bila je Siri.  Osobna pomoćnica s glasom, nastala temeljem istraživanja pri SRI Internationa, u iPhoneu 4s se našla nakon akvizicije teške više milijuna dolara. U trenutku predstavljanja mogli ste ju koristiti kako bi za vas nazvala nekoga, napravila podsjetnik, potražila nešto u kalendaru i tome slično. 

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

iPhone 5 (2012.)

Petica je donijela dugo očekivanu i priželjkivanu promjenu dizajna. Nehrđajući čelik zamijenjen je aluminijom, zahvaljujući čemu je nastao najtanji i najelegantniji iPhone do tad.  Povrh toga, u Appleov smartfon ugrađen je zaslon Retina dijagonale četiri inča (10,1 cm) kako bi se mogao nositi sa sve većim pametnim telefonima pogonjenim Androidom. 

Kako bi mogao ponuditi veći i tanji mobitel Apple je odbacio svoj klasični 30-pinski konektor u korist konektora Lightning, zbog čega je ogroman broj dockova i drugih pratećih uređaja postao suvišnim. 

U iPhoneu 5 našao se Appleov dvojezgreni čipset A6 s jednim GB RAM-a, dvostruko više nego u prethodnim izdanjima. Bio je i otprilike dvostruko brži od njih. 

Senzor s osam megapiksela dobio je zaštitu u vidu safirnog kristala umjesto stakla, a kamera je radila bitno brže. Ovo je prvi Appleov smartfon s podrškom za mreže LTE.

Što se softvera tiče, promjene su bile simbolične: podrška za digitalne ulaznice, kasnije često zlosretna aplikacija Apple Maps i režim rada Do Not Disturb. 

iPhone 5s

iPhone 5s

Izvor: Reuters / Autor: Stephen Lam

iPhone 5s (2013.)

Tipka Home na modelu 5s bila je ponešto drukčija nego na prethodnim izdanjima jer se iz kvadrata preobrazila u metalni prsten. To je bio znak kako je dodan Touch ID, Appleov prvi čitač otiska prsta koji je služio za otključavanje uređaja i potvrđivanje identiteta pri kupovini u trgovini iTunes. 

Po prvi put su dodane nove boje kućišta: zlatna i siva. Ugrađen je 64-bitni čipset A7, prvi u Appleovu smartfonu, kao i novi koprocesor M7, posebno zadužen za obradu podataka pristiglih iz brojnih ugrađenih senzora. 

Osmopikselna kamera dobila je veće piksele i veći otvor blende te mogućnost snimanja usporenih snimki do 120 sličica u sekundi.   Operativni sustav iOS 7 dobio je novi izgled, kojeg je zadržao sve do danas. 

iPhone 5c

iPhone 5c

Izvor: Reuters / Autor: Stephen Lam

iPhone 5c (2013.)

S modelom 5c Apple je zabio zadnji čavao u lijes iPhonea 5. Navodno je uveden kako bi se smanjili troškovi: polikarbonatno kućište jeftinije je za izradu od aluminijskog. Osim nekoliko sitnih razlika - dolazio je, recimo, u pet boja - bio je to isti mobitel kao i iPhone 5. Prodan je u 24 milijuna primjeraka, pa ga teško možemo smatrati gubitnikom.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

iPhone 6/Plus (2014.)

Pritisnut mnoštvom velikih smartfona s Androidom, Apple je ponudio dva veća iPhonea. Osnovni model imao je zaslon dijagonale 4,7 inča (11,9 cm) i rezolucije 1.334 puta 750 piksela, dok je veći nudio 5,5 inča (13,9 cm) i razlučivost 1.080 p.  Oba su smartfona bila oblija nego prethodnici, sličnija prvim modelima iPhonea.

Tipka za uključivanje i isključivanje pomaknuta je na rub uređaja, a oba su uspjela biti tanja od iPhonea 5s. To je za posljedicu imalo nešto veću sklonost ka savijanju pri pritisku, iz čega se izrodio Bendgate.

Oba nova iPhonea pogonio je poboljšani čipset A8 s jednim GB RAM-a. Više u ponudi nisu bili modeli s 32 GB memorije, već ste mogli birati između 16, 64 i 128 GB. Kamera na modelu Plus dobila je prvu optičku stabilizaciju slike ugrađenu u neki iPhone. 

S izdanjem iOS 8 stigla je podrška za tipkovnice vanjskih dobavljača, značajke za rad na više platformi kao što je Continuity...

iPhone 6s

iPhone 6s

Izvor: Screenshot / Autor: Apple

iPhone 6s/Plus (2015.)

U ova dva modela ugrađen je poboljšani čipset A9 s dva GB RAM-a. Ojačani su kako se ne bi tako lako savijali, a i dodana je nova boja kućišta: roza zlatna.  Kamere su nadograđene sa senzorima od 12 megapiksela i mogućnošću snimanja u razlučivosti 4K te značajkama poput Live Photos.

Ipak, glavna nova značajka bio je 3D Touch, koji je koristio mogućnosti koje je nudio novi zaslon osjetljiv na dodir kako bi ponudio kratice do aplikacija i kontekstualne poruke ovisno o jačini pritiska. 

Izdanje iOS 9 donijelo je unaprijeđenu inačicu Siri, koja je bolje raspoznavala i razumijevala Siri, kao i novi portal za News. Tražilica je dramatično poboljšana. 

iPhone SE

iPhone SE

Izvor: Reuters / Autor: Stephen Lam

iPhone SE (2015.)

Nakon što su ponudili dva velika uređaja, iz Cupertina su na tržište pustili i kompaktnu verziju, do koje su došli tako što su komponente iz iPhonea 6s nagurali u kućište iPhonea 5s.

Funkcioniralo je znatno bolje nego što zvuči. Izvorno su na raspolaganju bili modeli sa 16 ili 64 GB memorije, kasnije su dodane i verzije s 32 i 128 GB.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

iPhone 7/Plus (2016.)

Dosad aktualni modeli nisu bili radikalno redizajnirani, iako se to od Applea očekivalo.

Najveću frku podiglo je "hrabro" izbacivanje 3,5-milimetarskog ulaza za slušalice. No, ujedno je nestala fizička tipka Home, koju je zamijenila tipka smještena u zaslon koja je vibrirala pri dodiru. 

U njima se našao četverojezgreni čipset A10 Fusion s dva ili tri GB RAM-a podrške. Stražnja kamera u modelu 7 podignuta je na 12 megapiksela te opremljena četverostrukom LED bljeskalicom, dok je 7 Plus dobio dojmljivu dvostruku kameru s optičkim zoomom i bokehom.

Ovo su bili prvi modeli Appleovih smartfona otporni na vodu i prašinu (IP67). Dobili su crveno (RED) i sjajno crno izdanje, kao i nešto veću bateriju, piše Engadget.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi