DRUGI MJESEC NA NEBU

Stigle prve video snimke kometa stoljeća

06.02.2013 u 14:48

Bionic
Reading

NASA-ina letjelica Deep Impact ovih je dana napravila i poslala prve snimke kometa koji bi krajem godine mogao osvijetliti noćno nebo gotovo istim sjajem kao i Mjesec

Komet ISON, koji su u rujnu 2012. otkrili ruski astronomi, pripada tzv. sungrazerima, obitelji kometa koji prolaze vrlo blizu Sunca.

28. studenog 2013. proletjet će kroz atmosferu Sunca, a ako preživi bliski susret, izaći će još sjajniji tako da bi mogao postati vidljiv čak i usred dana. Njegov golemi rep već je sada dug 64.000 kilometara. Neki su ga astronomi nazvali kometom stoljeća.

'Čini se da je ovo njegovo prvo putovanje kroz unutrašnji dio Sunčevog sustava, a očekuje se da će proći bliže Suncu od većine kometa', rekao je Tony Farnham s University of Maryland i dodao: 'Tako će nam pružiti novu priliku da vidimo kako se prašina i plinovi koji su na njemu zamrznuti još od nastanka Sunčevog sustava mijenjaju i razvijaju snažnim zagrijavanjem pri prvom prolasku blizu Sunca.'

Za sada je ISON još uvijek daleko, blizu Jupiterove orbite, oko 793 milijuna kilometara od Zemlje. 'Po njegovu sjaju može se zaključiti da izbacuje prašinu i plinove iz prilično velike jezgre čiji bi promjer mogao biti između jednog i 10 kilometara', procijenio je Matthew Knight iz promatračnice Lowell Observatory.

NASA-ina sonda Deep Impact lansirana je 12. siječnja 2005. godine. 4. srpnja 2005. u komet 9P/Tempel ispalila je projektil kako bi istražila njegov sastav. Snimke su pokazale da komet sadrži više prašine, a manje leda nego što se očekivalo. Nakon što je obavila svoju misiju, NASA ju je odlučila upotrijebiti za istraživanje ekstrasolarnih planeta i drugih kometa.