NUKLEARNA ENERGIJA

Stara ideja, novi pristup: Ova tvrtka u Europu dovodi mini nuklearne reaktore

25.07.2023 u 20:51

Bionic
Reading

Bret Kugelmass, 36-godišnji osnivač i izvršni direktor startupa Last Energy, suočava se sa skepticima kojima želi dokazati da nuklearna energija nije toliko smrtonosna kao što misle te da je ona još uvijek jedini veliki izvor električne energije i visokotemperaturne topline koji ne emitira ugljik. I dok cijeli svijet nastoji pronaći izvor energije bez ugljika, američki startup Last Energy planira dovesti svoje male modularne nuklearne reaktore u Europu

U samo četiri godine Bret Kugelmass uspio je transformirati svoju karijeru od voditelja podcasta o nuklearnoj industriji do osnivanja vlastite tvrtke, a ona je posljednjih mjeseci u Europi sklopila ugovore o nuklearnoj energiji vrijedne oko 25,6 milijardi dolara. Kugelmass, koji je magistrirao strojarstvo na Stanfordu i zainteresirao se za nuklearnu energiju nakon prodaje svoje tvrtke za snimanje iz zraka 2017., sada ima osam kupaca u tri zemlje za ukupno 51 potencijalni mikroreaktor.

Svoj prvi operativni pogon namjerava pokrenuti već 2026. 'U jednom tjednu u ožujku prodali smo više ugovora za nuklearne elektrane nego bilo koja tvrtka u povijesti', otkrio je za FastCompany. Kugelmass tvrdi da su mali modularni reaktori (SMR) sigurniji, lakši za instalaciju i ekonomičniji od onih velikih. Životni vijek elektrane je 42 godine, a 'puni' se gorivom umetanjem novog reaktorskog modula svakih šest godina.

Te tvrdnje privukle su pažnju brojnih tvrtki, a Kina i Rusija već su napravile korake u implementaciji SMR-ova. Dok mnoge zemlje traže izvore energije bez ugljika, pažnja se sve više usmjerava na male modularne reaktore. SMR-ovi se smatraju sigurnijima, jeftinijima i lakšima za instalaciju u usporedbi s tradicionalnim reaktorima.

Deseci tvrtki, uključujući Westinghouse i Rolls-Royce, istražuju i razvijaju SMR-ove, uz podršku državnih potpora vrijednih milijarde dolara. NuScale, tvrtka iz Portlanda u Oregonu, postala je prva koja je dobila certifikaciju američke Komisije za nuklearnu regulativu za svoj SMR.

Postrojenje tvrtke Last Energy sastoji se od 70 modula koji se isporučuju i sklapaju na licu mjesta za samo tri mjeseca. Sam reaktor smješten je pod zemljom i predstavlja mini inačicu najrasprostranjenije svjetske tehnologije, poznate kao reaktor s vodom pod tlakom. Hlađen je velikim ventilatorima, koji troše puno energije, ali reaktor se ne mora nalaziti pored vode. Držeći se pouzdane tehnologije, Kugelmass smatra da Last Energy može smanjiti troškove, olakšati financiranje i otvoriti veće tržište.

Tvrtka ima ambiciozne planove za izgradnju tisuća mikroreaktora. Njihov SMR dizajniran je za jednostavno sklapanje na licu mjesta i oslanja se na provjerenu tehnologiju. Međutim izazovi i dalje postoje, uključujući financiranje, upravljanje nuklearnim otpadom i prihvaćanje lokalnih zajednica.

Kugelmass se uzda u potrebu svijeta za manje emisija ugljika i povećanu upotrebu nuklearne energije. Što se tiče izazova, njegovi mikroreaktori moraju proći postupak licenciranja i dobivanja dozvola u zemljama u kojima će biti postavljeni, ali on vjeruje da će njegov pristup pojednostavniti taj proces. Također, financiranje izgradnje tisuća mikroreaktora zahtijevat će znatne kapitalne investicije.

Ipak, Kugelmass je optimističan i ima podršku investitora za svoju viziju. On vjeruje da će nuklearna energija igrati ključnu ulogu u postizanju smanjenja emisija stakleničkih plinova i povećanja energetske održivosti. S izazovima pred sobom, Last Energy radi na ostvarivanju svog plana o stvaranju održive i čiste nuklearne energije za budućnost.