KIBERNETIČKI KRIMINAL

Splitska policija upozorava: Nova prevara može vas skupo koštati, pripazite što radite

19.05.2023 u 13:45

Bionic
Reading

Splitska je policija objavila detalje o novom slučaju internetske prijevare. Vlasnica firme ostala je bez nekoliko desetaka tisuća eura, još jednom dokazavši da su internetski prevaranti vrlo inovativni te svakog mogu učiniti svojom metom

Broj slučajeva kibernatičkog kriminala u svijetu raste svakim danom, a za globalnim trendovima ne kaska ni Hrvatska. U najnovijem izvješću policije spominju se phishing napadi kojima prevaranti pokušavaju pratiti poslovnu email korespondenciju firmi te u ključnom trenutku uletjeti i preuzeti stranu sugovornika. Ovo rade tako da blokiraju emailove sugovornika i počnu slati svoje emailove u kojima se predstavljaju kao službena strana.

Ova se vrsta prijevara naziva BEC (Businees Email Compromise) prijevara, slična CEO (Chief Executive Officer) prijevari u kojoj počinitelj proučava strukturu firme i cilja glavnog izvršnog direktora i glavnu osoba u računovodstva. Nakon pribavljanja potrebnih podataka o tim osobama, počinitelj šalje email odgovornoj osobi u računovodstvo, predstavljajući se kao direktor i tražeći hitno izvršavanje naloga iza isplatu većeg iznosa novca, piše Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Policija napominje da zbog invativnosti kriminalaca i vješte primjene spoznaja iz ljudske psihologije doslovno svatko može postati žrtvom.

Trik kod dobre zaštite od prevaranta pažljiva je provjera primljene poruke, od adrese preko pravopisnih grešaka, pa sve do izgleda sadržaja samog maila. Policija predlaže da ako dobijete neku sumnjivu porku informirate prijatelje, rodbinu i poznanike, pogotovo starije dobi, jer bi slična poruka mogla doći i njima. Konačno, ako ste nasjeli na zamku lopova, odmah obavijestiti policiju.

Kako bi informirali građane i pomogli u prevenciji, Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost.