ASTRONOMIJA

Spektakularni svemir: Teleskop Hubble snimio je očaravajuću Labudovu petlju

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 22.09.2020 13:24
  • Objavljeno 22.09.2020 u 13:24
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NASA / UPI / Profimedia

Smrt drevne zvijezde stvorila je masivni energetski udar koji je bio toliko svjetao da smo ga prije 15.000 godina mogli vidjeti golim okom. Taj val se i dalje kreće svemirom, zagrijavajući i komprimirajući prašinu i plin. Rezultat su šarene trake koje astronomi zovu Labudova petlja

U trenutku kada velika zvijezda ostane bez nuklearnog goriva u jezgri, ona se uruši pod vlastitom težinom. Smrt zvijezde je toliko nasila i iznenadna da pošalje udarni val koji udari vanjske slojeve zvijezde i uzrokuje eksploziju pod imenom supernova - najveću vrstu eksplozije kojoj smo kao vrsta ikad svjedočili, objašnjava Business Insider.

Prije 10.000 i 20.000 godina, drevni ljudi su vjerojatno svjedočili jednoj takvoj eksploziji koja je stigla od umiruće zvijezde oko dvadeset puta teže od Sunca. Supernova se desila 2.500 svjetlosnih godina od Zemlje te je bila toliko svjetla da smo ju mogli vidjeti golim okom. 'Ova eksplozija dogodila se prije bilo kojeg pisanog jezika. Na sreću, svemir je zabilježio ovaj događaj' napisao je autor znanstvenik Corey Powell na Twitteru. Udarni val ove eksplozije i dalje juri svemirom brzinom od 350 kilometara u sekundi dok njegovi rubovi tjeraju materijal niske gustoće te zagrijavaju i komprimiraju krakove prašine i plina.

Upravo na taj način eksplozija supernove nastavlja živjeti kao mreža šarenih vrpci. Njezino ime je Labudova petlja zato jer dolazi iz sazviježđa Labud.

NASA-in teleskop Hubble snimio je impresivnu fotografiju ostataka ove supernove koje je objavio prošlog mjeseca. Na slici se vidi mali dio udarnog vala kojeg je snimila ESA, europska agencija koja u suradnji s NASA-om upravlja Hubbleom. Eksplozija, odnosno valni udar pokriva površinu jednaku otprilike šest zemljinih Mjeseca postavljenih jednog do drugog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!