STVARANJE POVIJESTI

Solarni avion bez kapi goriva letio 18 sati!

07.05.2013 u 13:04

Bionic
Reading

Zrakoplov na solarni pogon Solar Impulse uspješno je odradio svoju prvu dionicu leta nad Sjedinjenim Državama

Pogonjen isključivo energijom prikupljenom pomoću 12 tisuća solarnih ćelija ugrađenih u krila letio je bez prekida 18 sati iz južne Kalifornije do Arizone. Švicarski piloti Bertrand Piccard i Andre Borschberg, koji su patentirali zrakoplov, nadaju se da će ovi probni letovi povećati zanimanje za ekološko letenje.

Iz Mountain Viewa u Kaliforniji poletio je 3. svibnja u 9 h po lokalnom vremenu (dva dana kasnije nego što je bilo predviđeno), a u zračnu luku Sky Harbor International u Phoenixu stigao je iza ponoći. Iako je dio vremena letio tijekom noći, baterija mu je ostala 75 posto puna. Solarne ćelije zrakoplova napajaju četiri motora snage od 7,46 kW, odnosno 10 konjskih snaga. (Pogledajte video i infografiku dolje)

Sljedeće odredište bit će mu Dallas u Texasu.

Njegovi tvorci ističu da je napravljen kako bi pokazao potencijale solarne energije, a ne kao zamjena za komercijalne zrakoplove. Krhki jednosjed klizi brzinom od oko 70 km/h, a ne može dugo letjeti kroz oblake.

Tim Solar Impulsea već gradi novi zrakoplov koji bi 2015. trebao postati prvom solarnom letjelicom koja će obletjeti Zemlju.