METODE MARGARET THATCHER

'Socijaldemokrati nikada i nigdje ne smanjuju plaće štrajkaša'

29.11.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Zakonito je pravo poslodavaca da štrajkašima ne plate vrijeme koje su proveli u štrajku, kao i da traže da se popišu svi koji su u njemu sudjelovali, no takve odredbe su uglavnom bile smišljene za privatne poduzetnike, a njihova primjena nije uobičajena za socijaldemokratske vlade, ističe politički analitičar Žarko Puhovski

Prof. Puhovski priznaje da odluka vlasti nije protivna Zakonu o radu, međutim, smatra da ona ne priliči socijaldemokratskim vlastima.

'Ovakve su odredbe izvorno smišljene za privatnike. U vrijeme Margaret Tatcher one su provođene kako bi se uništili sindikati, u čemu je ona uspjela. No nigdje i nikada nisu ih provodile socijaldemokratske vlade. Socijaldemokrati naprotiv tradicionalno nastoje održati dobre odnose sa sindikatima. Mislim da je ovakav pristup zapravo pogrešan neovisno o orijentaciji vlade. Sindikati su samo tražili da im se obeća kada i pod kojim uvjetima će im biti vraćeno pravo koje im je oduzeto', objasnio je Puhovski.

Doc. dr. sc. Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo na katedri za socijalno i radno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu kaže da Zakon o radu predviđa odredbu prema kojoj poslodavac svojom odlukom, a ne po automatizmu, može odlučiti da ne plati štrajkašima vrijeme provedeno u štrajku kako ne bi sam snosio troškove štrajka.

'Neki veliki sindikati mogu svojim članovima nadoknaditi tako nastalu štetu', rekao je dr. Gotovac i pojasnio: 'Povijesno je to i bila jedna od funkcija sindikata, osobito onih velikih koji su time iskazivali svoju snagu. Funkcija štrajkaških fondova i moć sindikata je u tome da se štrajk može provoditi što duže. Poslodavac ne mora uvijek umanjiti plaću. Ponekad, kada štrajk traje kratko, po nekoliko sati, troškovi popisivanja i obračuna mogu biti veći od onih koji su nastali štrajkom.'

Dr. Gotovac ističe da iz ove odredbe logično proizlazi i pravo na popisivanje ljudi koji su štrajkali jer poslodavac mora moći na neki način saznati tko je radio, a tko nije.

'Naši sindikati, u želji da spriječe da poslodavac smanji plaće njihovih članova, često tumače da je to nezakonito zadiranje u pravo na štrajk. No ako poslodavac ima pravo smanjiti plaću, onda mora imati i mogućnost da sazna tko je štrajkao. Naime, uvijek može biti članova sindikata koji neće štrajkati ili štrajkaša koji nisu članovi. Sindikati obično tvrde da poslodavci na taj način nastoje obeshrabriti štrajkaše. Neki poslodavci odlučili su stoga raditi popise svih onih koji rade, kako ne bi iritirali sindikate', objasnio je Gotovac.