PO PRVI PUT

Snimljeni oblaci na planetu u dalekom svemiru

02.10.2013 u 15:37

Bionic
Reading

Astronomi su po prvi put u povijesti, na temelju podataka koje su prikupili svemirski teleskopi Kepler i Spitzer, uspjeli napraviti kartu oblaka planeta izvan Sunčevog sustava

Planet nazvan Kepler-7b, sličan Jupiteru, na zapadu ima visoke oblake, a na istoku čisto nebo.

'Promatrajući golemi plinoviti planet više od tri godine Spitzerom i Keplerom uspjeli smo napraviti njegovu kartu u niskoj rezoluciji', rekao je Brice-Olivier Demory s Massachusetts Institute of Technology.

Stručnjaci ističu da na ovakvoj vrsti planeta nisu očekivali da će pronaći oceane ili kopno no zabilježili su jasne znakove refleksije koje su protumačili kao oblake.

Svemirski teleskop Kepler do sada je otkrio više od 150 egzoplaneta, a Kepler-7b bio je jedan od prvih. Zbog kvara na mehanizmima za upravljanje nedavno je prestao tražiti nove svjetove, međutim, znanstvenici nastavljaju pretraživati obilje podataka koje je poslao.

Kepler je u vidljivom dijelu spektra golemog egzoplaneta snimio svijetlu pjegu. No astronomi na temelju nje nisu mogli utvrditi predstavlja li ona oblake ili izvor topline. Odgovor na ovo pitanje dobili su pomoću Spitzera koji je zahvaljujući snimkama u infracrvenom spektru utvrdio da Kepler-7b ima temperaturu između 1100 i 1300 stupnjeva. To je relativno niska temperatura za tijelo koje se kreće na razdaljini koja je oko 0,06 udaljenosti Zemlje od Sunca i definitivno previše niska da bi bila izvor svjetlosti koji je zabilježio teleskop Kepler. Znanstvenici su stoga zaključili da je svijetla mrlja odraz svjetlosti sa zvijezde u oblacima na zapadnoj strani planeta.

'Za razliku od oblaka na Zemlji ovi se ne mijenjaju mnogo tijekom vremena; planet ima izuzetno stabilnu klimu', rekao je Thomas Barclay iz NASA-e.

Istraživanja su pokazala da je Kepler-7b izuzetno rijedak - kada bi se mogao staviti u vodu, plutao bi. Oko matične zvijezde obiđe za manje od pet dana. Promjer mu je 1,5 puta veći od Jupiterovog, nalazi se u zviježđu Lire, a od nas je udaljen između 1.000 i 1.400 svjetlosnih godina.