POŠALJITE NAM SLIKE

Snimite vrlo rijedak ples tri planeta zajedno!

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Venera, Jupiter i Merkur večeras će se naći izuzetno blizu jedno drugome, a ovakav bliski susret neće se ponoviti više od 10 godina

Ako nas vrijeme u ponedjeljak posluži, na zapadnom dijelu neba moći ćemo vidjeti rijedak prizor – tzv. konjukciju tri planeta.

'Trostruke konjukcije su prilično rijetke.', rekao je astronom Tony Phillips iz NASA-e. 'Posljednji put se dogodila 2011, a neće se ponoviti sve do listopada 2015,' dodao je istaknuvši da tako bliskog susreta Venere, Jupitera i Merkura neće biti sve do 2026.

U ovom poravnanju posebno je privlačno to što će se u trokutu poredati tri najsvjetlija tijela u svibnju. Najsnažnije će sijati Venera, potom Jupiter, a zatim Merkur.

Budući da će sva tri planeta biti blizu u području manjem od tri stupnja, cijeli prizor stat će u vidno polje običnih dalekozora. Za usporedbu šaka, kada je ispružimo prema nebu pokriva čak 10 stupnjeva. Najpogodnije vrijeme za promatranje bit će između 30 i 60 minuta nakon zalaska Sunca. Planeti će se kretati jedan u odnosu na drugoga tako da će izvoditi fascinantan nebeski ples. Jupiter se trenutno kreće iza Sunca i brzo pada na zapadnom nebu, dok Merkur i Venera, koji su puno bliže Zemlji, upravo izlaze iza Sunca i putuju u suprotnom smjeru.

Stručni suradnik Zvjezdarnice u Zagrebu Damir Hržina kaže da će se sličan prizor vidjeti i sutra kada je prognoza bolja, pa svi zainteresirano mogu doći pogledati planete kroz teleskop.

Budući da će se vidjeti nisko na zapadu, potražite mjesto s kojeg vam pogled na horizont neće blokirati velike zgrade ili brežuljci. Ne gledajte u planete sve dok Sunce ne zađe!

Ako ih uspijete snimiti, pošaljite nam ih na ovaj mail, a mi ćemo najbolje objaviti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!