DJ IZ PODSVIJESTI

Slušalice koje biraju glazbu prema raspoloženju

21.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Zamislite da imate slušalice koje će vam u trenutcima kad ste pod stresom pustiti laganu glazbu za opuštanje ili vaše omiljene pjesme dok se pripremate za izlazak s prijateljima

Sjećate li se pojedinih glazbenih aplikacija u kojima ste mogli napraviti glazbenu listu za svako raspoloženje i puštati ih ovisno o tome kako se osjećate u tom trenutku?

Japanci su otišli korak dalje i osmislili slušalice koje vam 'očitavaju' raspoloženje i biraju glazbu ovisno o njemu.

Tvrtka Neurowear razvija različite uređaje koji se pokreću snagom moždanih valova, a posljednji projekt zove s Mico - glazbena inspiracija iz vaše podsvijesti.

Mico su, na prvi pogled obične slušalice za slušanje glazbe. No zapravo su sličnije nekom uređaju iz znanstveno-fantastičnih filmova nego običnim slušalicama.

Mico slušalice opremljene su dvama senzorima (jedan koji dotiče čelo, drugi koji dotiče uho) pomoću kojih očitavaju moždane valove, a aplikacija Mico potom procjenjuje trenutačno raspoloženje korisnika i, ovisno o njemu, bira glazbu koju bi korisnik trebao slušati.

Algoritam na temelju kojeg Mico predlaže pjesme razvijen je u suradnji s istraživačima Sveučilišta Keio iz Tokija koji se inače bave istraživanjem reakcija na podražaje.

Osim što je Mico svojevrsni psihoterapeut i osobni DJ u jednom, također je opremljen i malim ekranom (displayem) na slušalicama na kojima simbolično prikazuje kako se osoba osjeća.

Tako će, kada je korisnik pospan, ispisati niz slova 'Z', a kada je ljutit, veliki crveni emotikon.

Mico je još u fazi prototipa, no izazvao je veliko zanimanje kada je predstavljen na sajmu SXSW Interactive koji se održavao u američkoj saveznoj državi Teksas pa ne bi trebalo dugo čekati na njegovo komercijalno predstavljanje. Barem u Japanu.