FESTIVAL ZNANOSTI

Sinj u travnju postaje mekom za znanstvenike

10.03.2011 u 11:10

Bionic
Reading

Sinj će sredinom travnja ove godine postati pravim žarištem znanstvenih zbivanja u Hrvatskoj te odredištem koje će pohoditi brojni ugledni stručnjaci iz zemlje, regije i svijeta

Naime, u gradu alke i vitezova, pod vodstvom Sveučilišta u Zagrebu i Tehničkog muzeja, sredinom sljedećeg mjeseca održat će se, drugi put zaredom, Festival znanosti. Prošle godine na festivalu su gostovali brojni poznati znanstvenici, održani su zanimljivi sati fizike, kemije i biologije u osnovnim i srednjim školama, a upriličene su i brojne tribine.

Granica im je svijet

No ove godine organizatori najavljuju novi korak – u goste su pozvali znanstvenike i popularizatore znanosti iz susjednih zemalja, Slovenije, BiH i Srbije, pa će festival dobiti regionalni karakter.

'S time ćemo nastaviti i idućih godina. Grad Sinj, koji je jedan od organizatora, pokrio je većinu troškova festivala – oko 90 posto', rekao je za tportal jedan od voditelja projekta, Mate Jagnjić.

'Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, pitali su nas kako ćemo to nadmašiti. Odlučili smo manifestaciji dati regionalni status, no tu nećemo stati. Za sljedeću godinu planiramo proširiti festival i pozvati znanstvenike iz još većeg broja zemalja. Dakle, prve godine cilj nam je bio hrvatski festival, ove godine regionalni, a sljedeće i europski. Mediji iz Srbije, BiH i Hrvatske već su pokazali zanimanje, a postoji mogućnost da će o nama izvijestiti i BBC', istaknuo je Jagnjić.

Organizatori ističu da će u svoj program uključiti i druge grane znanosti te umjetnost.

'Treba naglasiti da festival ima i društveni karakter jer nastoji promovirati suradnju među znanstvenicima. No najvažniji nam je cilj da zajedničkim snagama populariziramo znanost građanima Sinja i Hrvatske. Ove smo godine također proširili aktivnosti na druge discipline poput filozofije i ekonomije, a sljedeće godine planiramo uključiti i umjetnost. U povijesti Hrvatske ovo je prvi regionalni festival znanosti. Imamo veliku potporu znanstvenika koji su oduševljeni idejom', kaže Jagnjić.

Svake godine festival ima određenu temu, a ove će godine to biti svjetlost. Na manifestaciji će se predstaviti brojni sadržaji od fundamentalne važnosti kao što su: kvantna mehanika, elementarne čestice, Higgsov bozon, CERN, kozmologija, kaos, ali i teme iz drugih znanosti kao što su biologija, kemija, matematika, ekonomija, filozofija i sl.

Festival će se održati od 10. do 15. travnja, a program je objavljen na stranicama www.fz-sinj.org. U okruglom stolu na temu 'Prepoznavanje pseudoznanosti - važan dio znanstvene pismenosti' sudjelovat će i izvršni urednik tportala Neven Barković.

Od znanstvenika koji su potvrdili svoj dolazak, organizatori izdvajaju neka poznatija imena:

- Daniel Denegri, Saclay, Francuska,
- Esad Hadžiselimović, šef Odsjeka za fiziku PMF-a u Sarajevu
- Goran Senjanović, ICTP, Trst
- Milan Ćirković, Astronomski istraživački centar u Novom Sadu
- Ivica Puljak, FESB, Split
- Aleksandar Bogojević, Institut za fiziku u Beogradu
- Marko Bračko, PMF u Ljubljani
- Ilja Doršner, PMF u Sarajevu
- Tijana Prodanović, PMF u Novom Sadu
- Vladimir Paar, akademik, PMF u Zagrebu
- Nikola Kallay, akademik, PMF u Zagrebu
- Simeon Oka, glavni urednik časopisa Thermal Science, Beograd
- Mirela Holy, ekologinja i saborska zastupnica, Zagreb