NA SASLUŠANJU

Šef TikToka branio zaposlenike pred Kongresom: 'Mislim da špijuniranje nije ispravan termin'

24.03.2023 u 12:05

Bionic
Reading

Izvršni direkto TikToka Shou Zi Chew na saslušanju je pred američkim Kongresom objašnjavao zašto su tvrtkini zaposlenici koristili aplikaciju da uđu u trag kolegama koji su odali tajne novinarima

Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew na saslušanju je pred američkim Kongresom u četvrtak odgovarao na niz pitanja vezanih uz zabrinutost da bi podaci prikupljeni o američkim korisnicima Kini mogli poslužiti za nadzor.

Prema izvješću Forbesa koje je kasnije potvrdila i sama kompanija, predstavnik Floride Neal Dunn pitao je Chewa je li TikTokova matična tvrtka ByteDance špijunirala američke građane. Chew je odgovorio: 'Mislim da špijuniranje nije ispravan termin'.

TikTok je prošlog prosinca priznao da su zaposlenici ByteDancea aplikaciju iskoristili za praćenje lokacije novinara koji su kritizirali kompaniju. Četiri zaposlenika ByteDancea u SAD-u i Kini otpuštena su zbog pristupa podacima u očitom pokušaju identificiranja izvora koji novinarima otkrivaju interne informacije o tvrtki.

'Povjerenje javnosti u koje ulažemo velike napore bit će značajno potkopano nedoličnim ponašanjem nekolicine pojedinaca', napisao je izvršni direktor ByteDancea Liang Rubo u internoj e-poruci koju je objavila Emily Baker-White, jedna od praćenih novinara. 'Vjerujem da će nam ova situacija svima poslužiti kao lekcija.'

Kratka razmjena vjerojatno će biti samo jedan od mnogih trenutaka koji dodatno potkopavaju povjerenje u TikTok usprkos sveobuhvatnoj kampanji tvrtke da se prikazuje kao transparentna i odgovorna. Taj napor, poznat kao Projekt Texas, golema je korporativna reorganizacija vrijedna 1,5 milijardi dolara koja će prije kraja 2023. premjestiti podatke korisnika iz SAD-a na domaće poslužitelje koje nadzire američki softverski div Oracle.

TikTok je također uoči saslušanja vodio paralelnu PR kampanju u kojoj je regrutirao utjecajne osobe, podilazio novinarima te širio svoju poruku putem aplikacije.

Hoće li te mjere imati ikakvog utjecaja na TikTokov zategnuti odnos s američkom vladom, ostaje za vidjeti, no šanse su relativno male. Sada, s obzirom da FBI i DOJ navodno istražuju incident kada je ByteDance nadzirao američke novinare, tvrtku čeka još strmiji uspon kako bi poboljšala svoj imidž.