POTRAGA ZAVRŠENA

Satya Nadella će biti Microsoftov sljedeći čelnik?

31.01.2014 u 11:37

Bionic
Reading

Čovjek koji je do sada držao konce u odjelu Microsofta zaduženom za cloud servise i poslovni segment, Satya Nadella, mogao bi postati kompanijin sljedeći CEO. O novostima je kasno sinoć izvijestio Bloomberg, a drugi izvori poput Wall Street Journala napominju da je Nadella preferirani izbor te da se kompanija treba oglasiti sljedeći tjedan s konačnim stavom

Steve Ballmer, trenutna čelna figura ovog softverskog diva pod rekonstrukcijom, odlučio je poći u 'mirovinu' još u kolovozu 2013. Tada je najavljeno da će se novi izvršni direktor Microsofta tražiti u roku od godinu dana.

Nešto prije toga Ballmer je otkrio kako se pred kompanijom nalazi transformacija u diva za uređaje i servise, a ne samo za softver. Dok su analitičari i stručnjaci koji prate kompaniju već od ranije znali za Nadellu (posebno s BUILD konferencija), mnogi su tek za najavu i opis nekih od vodećih figura kompanije u restrukturiranju saznali i za njega.

Iako Satya Nadella nije nužno čovjek koji se bavi(o) kućnim korisnicima i općim potrošačima, već svoje bogato iskustvo ima u drugom, poslovnom segmentu, njegovo znanje bi moglo biti od neprocjenjive koristi za kompaniju - gleda li se na stvari dugoročno. Nadella je izvrstan inženjer, velikog znanja, jasne vizije i solidnih govorničkih sposobnosti, što se posebno da primijetiti u snimci s LeWeb konferencije iz prosinca 2013.


Nadella je u kompaniji već više od 20 godina, a prije zaposlenja u Redmondu radio je u kompaniji Sun Microsystems. Dok su njegove prednosti jasne, analitičari su već pronašli i potencijalne slabosti - ranije spomenut potrošački dio, posebno što se tiče problematičnog mobilnog svijeta.

Microsoftov glasnogovornik Frank Shaw je odbio komentirati izvješća koja dodatno sugeriraju da će i Bill Gates napustiti poziciju predsjedajućeg kompanije.