DUGINE BOJE RASJEDA

Satelitske snimke otkrile gdje Zemlja 'puca po šavovima'

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 30.10.2013 15:18
  • Objavljeno 30.10.2013 u 11:58
Rasjed Albertina

Rasjed Albertina

Izvor: Promo fotografije / Autor: ESA

Nove radarske snimke satelita Europske svemirske agencije Envisata u duginim su bojama zabilježile područje u kojem se Zemlja raspada

Na fotografiji se vidi dio rasjeda Albertina, ogranka istočnoafričkog rasjeda u kojem se Somalijska tektonska ploča udaljava od ostatka kontinenta i stvara udolinu zapanjujuće bioraznolikosti.

Napuklina se proteže od jezera George u gornjem desnom uglu prema ekvatoru koji prolazi kroz sredinu slike. Ovo močvarno područje posuto brojnim jezerima od kojih su neka smještena u udubinama nastalim udarima asteroida u vulkanske naslage, zaštićeno je Ramsarskom međunarodnom konvencijom.

Vode jezera George teku kanalom Kazinga koji je poznat po velikoj populaciji vodenkonja i nilskih krokodila da bi se na drugom kraju ulijevale u jezero Edvard (na slici dolje lijevo).

Boje dvaju jezera i kanala ukazuju na promjene između razina voda.

Na vrhu snimke vidi se podnožje planina Rwenzori na granici između Ugande i Demokratske republike Kongo. Njegov najviši vrhunac je visok 5100 m, a masiv je sjedište brojnih ledenjaka, slapova i jezera. Nažalost, klimatske promjene ozbiljno ugrožavaju glečere, a time i vegetaciju i bioraznolikost ovih krajeva.

Južno od planina područja označena svijetlo ružičastom, ljubičastom i zelenom bojom otkrivaju gdje su se tijekom tri radarska snimanja dogodile promjene u vegetaciji. Jasno se vide oštre granice krajeva u kojima prestaju poljoprivredne aktivnosti i počinje zaštićeno područje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!