PET DO PONOĆI

Sat sudnjeg dana za minutu bliže 12

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 12.01.2012 09:45
  • Objavljeno 12.01.2012 u 07:00
sat sudnjeg dana

sat sudnjeg dana

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kazaljke simboličnog sata koji od 1947. godine naovamo održava odbor atomskih znanstvenika na sveučilištu u Chicagu u utorak su pomaknute za jednu minutu bliže apokalipsi

Nakon ovog pomaka kazaljke sada pokazuju da je pet minuta do 12. Stručnjaci su objasnili da su se na promjenu vremena odlučili zbog neuspjeha svjetske zajednice da zaustavi širenje nuklearnog naoružanja, ublaži klimatske promjene te pronađe sigurne održive izvore energije.

Kao rijetke pozitivne pomake u protekloj godini stručnjaci su istaknuli arapsko proljeće te ruski pokret za jačanje demokracije. Sat koji odbrojava vrijeme što je preostalo do konačnog uništenja čovječanstva do utorka je pokazivao šest do 12.

'Sada je pet do ponoći', objavili su znanstvenici. 'Prije dvije godine činilo se da bi se svjetski čelnici mogli posvetiti istinskim globalnim prijetnjama s kojima smo suočeni. U brojnim slučajevima taj se trend nije nastavio, a u nekima se čak pogoršao.'

Ignoriranje znanosti

Odbor je utemeljila skupina znanstvenika koji su pomogli u izgradnji američke atomske bombe, a njegova najvažnija briga je zaustavljanje eskalacije nuklearne prijetnje. No njegovi brojni članovi ističu da su se na pomicanje kazaljke odlučili i zbog jačanja trenda ignoriranja znanosti.

'Zajednička tema u svim diskusijama bio je zabrinjavajući trend da se odbacuju ili umanjuju znanstvena rješenja problema', rekao je Robert Socolow s Instituta za okoliš na Princetonu i dodao: 'Uglavnom se svi slažemo da nam je potrebno političko vodstvo koje će podržati primat znanosti.' Odbor je podsjetio da se republikanci u svojim političkim kampanjama ovih dana natječu koji će od njih bolje diskreditirati klimatske znanosti.

Nuklearna prijetnja

Istaknuli su također da međunarodni čelnici ne uspijevaju smanjiti količine nuklearnog oružja – Iran ga počinje razvijati, a nakon sporazuma Rusije i SAD-a 2010. u svijetu je još uvijek ostalo oko 20.000 bojevih glava i bombi. Upozorili su da je havarija u Fukushimi još jednom otkrila opasnosti nuklearne energije ne samo zbog tehnologije, već i zbog ljudskog nemara te zatražili da se poštuju viši standardi gradnje i zaštite.

Klimatski neuspjeh

Kada je riječ o klimi odbor smatra da se svijet približava točki nakon koje više neće biti povratka te da je potrebno uložiti velike napore kako bi se u narednih pet godina pronašle alternativne fosilnoj energiji.

Sat sudnjeg dana 2009. također je pokazivao na pet do 12, međutim u 2010. je pomaknut za minutu unatrag jer su znanstvenici vjerovali da bi međunarodna zajednica mogla poduzeti ozbiljne korake u borbi protiv globalnog zagrijavanja i proliferacije nuklearnog oružja. Prije 20 godina u trenutku raspada Sovjetskog Saveza sat je bio pomaknut najdalje unazad na 17 minuta do 12. Najbliže ponoći - dvije minute, pokazivao je 1953. kada su SAD i SSSR testirali prve hidrogenske bombe.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi