PATENTNI RAT

Samsung pobijedio Apple u Japanu

31.08.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Sud u Tokiju donio je odluku: Samsungovi prijenosni uređaji ne krše Appleov patentirani način usklađivanja podataka s računalima i poslužiteljima

Južnokorejski div potrošačke elektronike time je ostvario manju pobjedu tjedan dana nakon što je doživio ozbiljan poraz pred američkim sudom.

Apple je tužio Samsung japanskome sudu, tvrdeći kako Galaxy S, S II i Tab krše njegov patent vezan uz usklađivanje glazbenih i video podataka. Tražio je 100 milijuna jena (oko 65 milijuna kuna) odštete, piše Bloomberg

Odbacivši Appleovu tužbu, okružni sudac Tamotsu Shoji rekao je kako Samsungovi proizvodi nisu prekršili patente vezane uz tehnologiju tvrtke iz Cupertina. Apple mora platiti sudske troškove.

Presuda je dobar znak za Samsung, pošto Japan slovi za zemlju koja ima jaku zaštitu intelektualnog vlasništva.

Apple i Samsung bore se za premoć na tržištu pametnih telefona, vrijednog 219 milijardi dolara (oko 1,2 trilijuna kuna). Pravni rat protegnuo se na četiri kontinenta.

Apple je dobio prvu veliku bitku okončanjem procesa u Sjedinjenim Državama, gdje je porota odlučila kako je Samsung doista prekršio šest od sedam patenata navedenih u tužbi, a sud odrezao 1,05 milijardi dolara (gotovo šest milijardi kuna) odštete.

Američka sutkinja Lucy Koh zakazala je ročište o mogućoj trajnoj zabrani prodaje Samsungovih uređaja u Sjedinjenim Državama za 6. prosinca.

Južnokorejski sud podijelio je krivicu, naloživši objema tvrtkama međusobno plaćanje simboličnih odšteta, a australski Vrhovni sud ukinuo zabranu prodaje tableta Galaxy 10.1 u toj zemlji.

Samsung, je, inače, jedan od većih Appleovih dobavljača. Kako će se presude odraziti na njihov poslovni odnos, ostaje za vidjeti.