ZA AUKCIJU

Samsung napravio 'zlatni' 78-inčni zakrivljeni TV

16.11.2014 u 08:18

Bionic
Reading

Samsung Electronics je ostvario partnerstvo s poznatom aukcijskom kućom za umjetnine Christie's te proizveo 78-inčni UHD TV zakrivljenog ekrana, kojem je stražnja strana ukrašena posebnim zlatnim premazom. Od prihoda u aukciji koja počinje 20. studenog prikupit će se sredstva za neprofitnu organizaciju Orbis, koja se bavi očnim bolestima

Televizor je obojao korejski umjetnik Sung Yong Hong, korištenjem posebne tehnike 'Ottchil'. Posrijedi je slikarska tehnika koja svoje podrijetlo vuče iz davnih vremena, kada se koristila za očuvanje predmeta, a Samsung navodi da je simbolika posebno bitna u ovom slučaju.

'Samsungov Curved UHD TV je sam po sebi umjetnička kreacija, ali ova suradnja s umjetnikom kao što je Sung Yong Hong sve podiže na razinu istinske umjetnosti', navode u Samsungu.

Umjetnički komad je osmislio upravo Hong, a koristio je temu 'sjećanje na televiziju'. Tome svjedoče prikazi legendardnih scena i poznatih likova iz televizijskog programa koji su 'oživljeni' upravo zlatnom slikom na stražnjoj strani uređaja.


Zamjenik predsjedavajućeg za Christie's u Aziji, Eric Chang, navodi kako je ova aukcijska kuća uvijek u potrazi za jedinstvenim komadima visoke umjetnosti poput ovog Samsungovog televizora. Istovremeno je rekao da je riječ o prvom proizvodu iz segmenta kućanske elektronike koji će Christie's ponuditi posjetiteljima izložbe i klijentima.

Televizor će biti izložen uz druge umjetničke komade u Hong Kong Convention and Exhibition Center od 20. studenog.