ZA BOLJE UPRAVLJANJE MOBITELOM

Samsung i službeno otkrio Bixbyja, svog virtualnog pomoćnika

21.03.2017 u 08:07

Bionic
Reading

Već mjesecima oko njega kruže glasine, no Bixby, Samsungov novi digitalni asistent sad je i službeno otkriven. Južnokorejski div navodi kako je riječ o novom načinu za upravljanje pametnim telefonom

Bixby, Samsungova 'umjetna inteligencija', prema ranijim glasinama trebala je biti konkurencija Google Assistantu, Amazonovoj Alexi, Microsoftovoj Cortani i Appleovoj Siri, no južnokorejski div ima neke opakije planove za svoju platformu. 

Samsung sad ima konceptualno novu filozofiju za probleme kod virtualne interakcije: umjesto da ljudi uče kako stroj odrađuje interakcije sa svijetom (kako je to zamislio i omogućio tvorac), stroj zapravo treba učiti i prilagoditi se nama

Bixby bi konkurenciju trebao premašiti na tri načina: stupnjem dovršenosti, razumijevanjem konteksta i kognitivnom tolerancijom. Prva stavka se tiče toga da se Bixby može iskoristiti za bilo što u bilo kojem trenutku. Samsung navodi kako to znači da bi korisnik trebao moći izvesti sve što može uobičajenim sučeljem - poput dodira na određene dijelove zaslona. 

Druga stavka, razumijevanje konteksta, jasna je sama po sebi. 'Bixby će omogućiti korisnicima pletenje različitih načina interakcije (...) na koji kod način oni pomisle da je ugodan i intuitivan', piše Samsung. U konačnici, Samsung Bixby će biti dovoljno inteligentan da razumije naredbe koje su nepotpunih informacija i izvršava ih kako najbolje može, a znat će pitati i korisnika da mu pruži više detalja o onom što želi. 

Kako se to i očekivalo, Bixby će svjetlo dana ugledati na Samsungovoj novoj perjanici Galaxy S8, a koja će se otkriti 29. ožujka na događanju Samsung Unpacked. Blog južnokorejskog diva potvrdio je i glasinu kako će njihov novi smartphone imati zasebnu fizičku tipku za aktiviranje Bixbyja.

Za početak priče, Galaxy S8 će na sebi imati predinstaliran dio aplikacija koje će znati iskoristiti novog virtualnog asistenta, a Samsung naglašava kako tisuće inženjera rade na tom da platformu dovedu na druge uređaje i aplikacije. Činjenica da će Bixby biti implementiran u cloudu, to znači da će za njegovo korištenje biti potrebno tek da uređaj ima vezu na internet i mogućnost primanja glasovnih naredbi. 

Ukratko - Samsung najambicioznijim softverskim projektom želi zavladati svijetom elektronike pomoću vlastitog virtualnog asistenta, koji bi mogao pomoći ne tek u kontroli pametnog telefona, već i klima uređaja, televizora i dr.