trump na mukama

Prvi korak prema zabrani TikToka u SAD-u: 'Radikalan presedan za cijeli svijet'

13.03.2024 u 16:41

Bionic
Reading

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je u srijedu prijedlog zakona koji bi mogao zabraniti aplikaciju TikTok. Prijedlog zakona mora još proći i u Senatu, prije nego što se pošalje predsjedniku Joeu Bidenu na potpisivanje

Zakon je usvojen unatoč tome što je bivši predsjednik Donald Trump signalizirao protivljenje zabrani.

Zakonom bi se TikTok zabranio u američkim trgovinama aplikacija osim ako se ta platforma, koju koristi otprilike 170 milijuna Amerikanaca, ne odvoji od svoje kineske matične tvrtke ByteDance.

Američki senatori iz Odbora za obavještajna pitanja pohvalili su glasovanje u Zastupničkom domu u srijedu. Demokratski senator iz Virginije Mark Warner i senator s Floride Marco Rubio obvezali su se na suradnju kako bi prijedlog zakona stigao na stol predsjednika Bidena.

'Ujedinjeni smo u zabrinutosti zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti koju predstavlja TikTok - platforma s ogromnom moći da utječe i unosi razdor među Amerikance - čija je matična tvrtka ByteDance i dalje zakonski obvezna izvršavati naloge Komunističke partije Kine', rekla su dvojica zastupnika.

Zabrana TikToka u SAD-u mogla bi postaviti 'radikalan' presedan u načinu na koji se društveni mediji reguliraju u cijelom svijetu, kaže dr. Georgios Samaras sa King's Collegea u Londonu za CNN.

Prijedlog zakona koji bi mogao zabraniti TikTok prošao je u Zastupničkom domu uz 352 glasova 'za' i 65 glasova 'protiv', a zasad nije jasno kako će proći u Senatu. Samaras je rekao da bi zabrana bila "hrabar politički potez" koji bi mogao utjecati ne samo na TikTok, već i na druge platforme društvenih medija.

Oglasio se TikTok

TikTok je zakon usvojen u Zastupničkom domu nazvao "zabranom" i pozvao senatore da saslušaju svoje birače prije nego poduzmu bilo kakvu akciju.

"Ovaj proces bio je tajan, a zakon je proguran iz jednog razloga: to je zabrana. Nadamo se da će Senat razmotriti činjenice, saslušati svoje birače i shvatiti utjecaj na gospodarstvo, sedam milijuna malih poduzeća i 170 milijuna Amerikanaca koji koriste našu uslugu", rekao je glasnogovornik TikToka.