BOBBY KOTICK

Bivši šef Activisiona ima novi plan: Želi kupiti – TikTok?

11.03.2024 u 15:30

Bionic
Reading

Bobby Kotick, bivši izvršni direktor Activision Blizzarda koji je odstupio s dužnosti krajem prošle godine, očito je zainteresiran za kupnju TikToka, i to usred novog zakona u SAD-u koji toj aplikaciji prijeti zabranom. Jedino rješenje da ostanu na američkom tržištu je - prodaja. Ako Koticku to uspije, taj bi poslovni ugovor mogao biti vrijedan nekoliko 'stotina milijardi dolara'

Bivši šef Activision Blizzarda Bobby Kotick navodno je iskazao interes za kupnju platforme društvenih medija TikTok. Prema izvješću Wall Street Journala, bivši izvršni direktor nedavno se obratio suosnivaču vlasnika aplikacije ByteDancea Zhangu Yimingu.

WSJ je izvijestio da Kotick trenutno traži partnere koji bi se pridružili toj potencijalnoj akviziciji, za koju WSJ navodi da se 'procjenjuje na stotine milijardi dolara'. Prema izvorima upoznatim sa situacijom, Kotick je predložio ideju o kupnji TikToka grupi potencijalnih partnera na večeri ranije ovog tjedna. Među njima je navodno bio i Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja.

Kotickov interes za TikTok uslijedio je nakon novog zakona američke vlade prema kojem bi kineski vlasnik ByteDance morao prodati platformu zbog 'prijetnje zbog svojih veza s kineskom vladom'. Cilj novog američkog zakona, poznatog kao 'Zakona o zaštititi Amerikanaca od aplikacija koje kontroliraju strani neprijatelji', jest nacionalna sigurnost građana od aplikacija poput TikToka.

ByteDance bi trebao prodati TikTok u roku od šest mjeseci ili bi mu se zabranio pristup trgovinama aplikacijama u SAD-u ako ne prekine veze skineskim vlasništvom. 'Ovo je moja poruka TikToku: raskinite s Kineskom komunističkom partijom ili ćete izgubiti pristup svojim američkim korisnicima', rekao je prošli tjedan predsjednik američkog odbora Mike Gallagher, opisujući Kinu kao 'najvećeg američkog protivnika'.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je nakon toga rekao da će potpisati zakon koji bi mogao dovesti do zabrane TikToka ako zakon bude usvojen. Što se tiče Koticka, bivši izvršni direktor je napustio Activision Blizzard u prosincu nakon što ga je vodio 32 godine., kada je tvrtka prodana Microsoftu za 68,7 milijardi dolara, izvještava Eurogamer.

Activision je, u vrijeme Kotickova vodstva, optužen za poticanje seksualnog uznemiravanja i rodne diskriminacije. WSJ je ubrzo nakon toga izvijestio da je Kotick bio svjestan optužbi za nedolično ponašanje i napade tijekom godina i da neke od tih slučajeva nije ispravno otkrio odboru. I sam je optužen za uznemiravanje, izvijestio je svojevremeno The Verge.