tehno savjeti

S ovih sedam aplikacija vaši Windowsi postat će još bolji

25.03.2017 u 07:58

Bionic
Reading

Evo sedam alata pomoću kojih možete zamijeniti ili nadograditi postojeće aplikacije za Microsoftov operativni sustav i dobiti bolju izvedbu

1) Classic Shell

Ova je aplikacija postala vrlo popularnom nakon što je Microsoft iz Windowsa 8 izbacio meni Start. Taj je izbornik vraćen s Windowsima 10, ali Classic Shell i dalje može Start i File Explorer učiniti korisnijima. 

Ako vam se sviđa izbornik Start kakav je bio u Windowsima 7, možete ga vratiti uz pomoć Classsic Shella. Podržava i prikaz izbornika u sad već drevnom stilu Windowsa 9x. Što god odabrali, možete im promijeniti izgled, dodati poveznice po mjeri... 

Što se File Explorera tiče, Classic Shell mu dodaje novu alatnu traku sa čestim značajkama kakvu Windows ne nudi, nudi prikaz više informacija u statusnoj traci i još ptošta.  Sve što ova aplikacija nudi može biti isključeno. 

Classic Shell with Windows 10! Izvor: Društvene mreže / Autor: Tektopia TV

2) 7+ Taskbar Tweaker

Windows Taskbar nije se radikalno mijenjao poput izbornika Start, no vrijedi se njime poigrati a ova je aplikacija idealna za to. Pomoću nje dodat ćete nove prečice i izmjene koje nisu dostupne u postavkama Windowsa. 

Tako, recimo, možete ukloniti razmak između ikonica kako bi ugurali još više aplikacija na Taskbar, promijeniti kako su grupirane, dodati prečicu pomoću koje ćete moći kotačić za skrolanje na mišu upotrijebiti za promjene razine jačine zvuka ili otvoriti prikaz desktopa dvostrukim klikom na Taskbar... 

3) Clover

Postoji puno zgodnih alternativa za Windows File Explorer, iako je taj program sam po sebi dosta dobar u izvornom izdanju. Clover je među najboljim aplikacijama pomoću kojih ćete mu dati nove mogućnosti.

Recimo, dodat će tabove nalik onima u web preglednicima u vaš prozor za File Explorer kako ne bi morali stalno držati više otvorenih aplikacija dok radite s više mapa odjednom. Na raspolaganju je i traka s oznakama koje vode do najčešće korištenih mapa. 

Add Tabs to Windows Explorer - Clover Izvor: Društvene mreže / Autor: TheHacker0007

4) Revo Uninstaller

Windowsi nude solidan alat za deinstalaciju programa, ali ponekad taj alat ne obavi posao do kraja, pa u sustavu ostanu djelići softvera. Revo je tu kako bi ih pronašao i počistio nakon što je deinstalacija dovršena, a može funkcionirati i kao zaseban alat. 

5) Ditto

Međuspremnik (clipboard) je vrlo koristan, ali i prilično svojeglav alat. Funkcija kopiranja i lijepljenja (copy/paste) može uštedjeti hrpu vremena. No, ako slučajno pregazite važne podatke može se pretvoriti u katastrofu. Osim toga, clipboard u izvornom obliku omogućava prijenos samo jednog sadržaja odjednom. 

Ditto nudi kombinacije tipki za jednostavno lijepljenje, može zapamtiti na stotine unosa i podržava kopiranje datoteka, slika i teksta, kao i usklađivanje sadržaja clipboarda između više računala putem računalnog oblaka.

Using The Ditto Clipboard Manager Izvor: Društvene mreže / Autor: Pretty Printed

6) AquaSnap

U Windowsima 10 razmjerno je jednostavno podijeliti prozor na dva na istom zaslonu i brzo sakriti prozore, no AquaSnap nudi više funkcionalnosti.  Između ostalog, možete smanjiti prozore na veličinu četvrtine zaslona, pretvoriti bilo koji prozor u 'magnet' kako bi ih uredno poslagali bez gubitka prostora, protresti prozor kako bi uvijek bio vidljiv... 

AquaSnap nudi ograničeni broj značajki za jedan monitor besplatno. Želite li više, pripremite 18 američkih dolara. 

7) Ultimate Windows Tweaker

Ovaj alat za prilagodbu na jednom mjestu nudi veliki broj mogućnosti te olakšava one za koje je potrebno prčkati po Registru (Registry). 

Između ostalog, možete ukloniti opcije iz izbornika Power, promijeniti margine za Taskbar, isključiti obavijesti (notifikacije), napraviti poruku za logiranje, odrediti koliko će Windows čekati prije no što ubiju aplikaciju koja ne reagira... 

Više: Make Use Of