VANZEMALJSKI PRIZORI

S Marsa snimljena djelomična pomrčina Sunca

15.02.2024 u 11:59

Bionic
Reading

Marsov mjesec Fobos uzrokovao je djelomičnu pomrčinu koju je snimio NASA-in rover Perseverance

Marsov mjesec Phobos, čije ime na starogrčkom znači 'strah', snimljen je kamerom NASA-inog rovera Perseverance 8. veljače. Mjesec nepravilnog, 'krumpirastog' oblika bio je vidljiv ispred Sunca.

Inženjeri iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon (JPL) prenijeli su 68 fotografija pomrčine Sunca u svoj repozitorij neobrađenih fotografija Perseverancea. Kratki video zapis je snimljen pomoću lijeve kamere rovera Mastcam-Z, jedne od dvije izviđačke kamere visoko na Perseveranceu koji se često koristi za snimanje širokih pogleda na pejzaž Crvenog planeta.

Fobos, kojeg je prvi otkrio američki astronom Asaph Hall 1877. godine, mjesec je veličine asteroida koji kruži nekoliko tisuća kilometara iznad Marsove površine i nastavlja padati prema planetu. Na kraju bi se trebao raspasti zbog sila gravitacije Crvenog planeta.

Fobos i drugi Marsov mjesec, Deimos, imaju zagonetnu povijest formiranja: znanstvenici nisu sigurni jesu li došli iz asteroidnog pojasa ili su nastali uslijed sudara, jesu li stvoreni od ostataka iz ranog Sunčevog sustava ili iz nekog posve drugog scenarija.

Niti jedna svemirska letjelica još nije uspjela posjetiti Fobos, iako je dosta njih tijekom godina izvršilo prelet. Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA), međutim, planira poslati misiju Marsovih istraživanja (MMX) na Fobos 2026. godine.

Veliki zadatak MMX-a bit će vraćanje uzorka: podizanje prašine s malog Mjeseca i potom donošenje zrna natrag na Zemlju. Prašina bi mogla pružiti više naznaka o povijesti nastanka Fobosa, kao i o atmosferi Marsa budući da molekule plina lete u svemir, a moguće i na Fobos, piše Space.

MMX bi tako mogao pomoći u otkrivanju obje misterije Fobosa i Marsa, jer znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti zašto je Crveni planet izgubio toliko atmosfere tijekom eona. Istraživanje ima implikacije na nastanjivost i vodu na Marsu, jer tekuća voda zahtijeva određeni stupanj površinskog pritiska. Misija Perseverancea također će pridonijeti kombinaciji, budući da traži znakove drevne vode i nastanjivih uvjeta.

NASA i Europska svemirska agencija planiraju poslati misiju povratka uzoraka s Marsa u područje rovera 2030-ih kako bi pokupili uzorke za povratak na Zemlju. Međutim program je prošlog tjedna doživio veliki udarac kada je JPL otpustio mnoge svoje zaposlenike MSR-a zbog tekućih proračunskih problema.

MSR prekoračuje raspored i proračun zbog svoje složenosti, a NASA radi prema trajnoj rezoluciji koja zamrzava svoju potrošnju na razini 2023. dok Kongres ne riješi proračun SAD-a. Tekuća neizvjesnost prisilila je JPL da ovog mjeseca otpusti osam posto svoje radne snage, izjavili su dužnosnici laboratorija.