SKUPO KUPANJE

Ruski sateliti umjesto u orbiti završili u moru

06.12.2010 u 09:53

Bionic
Reading

Ruska raketa s tri navigacijska satelita skrenula je sa svoje putanje i završila u vodama Tihog oceana, javljaju mediji u toj zemlji

Velika raketa Proton lansirana je jučer iz kozmodroma Baikonur u Kazahstanu s novim pojačanjem za ruski navigacijski program Glonass-M, koji je konkurencija GPS-u.

Međutim, nedugo nakon polijetanja u 10:25 sati prema GMT-u, raketa je skrenula i završila u oceanu sjeverno od Havaja. Glasnogovornik svemirske agencije Roscosmos kaže da je greška nastala u sustavu lansiranja, tako da sateliti nisu uspjeli stići do orbite, već su se vratili u atmosferu.

'Tri satelita Glonass-M pala su u nenavigacijskom području Tihog oceana oko 1500 km sjeveroistočno od Honolulua, administrativnog središta Havaja', objavio je list Ria Novosti.

Ruski program namijenjen je civilnim i vojnim korisnicima u toj zemlji i sličan je američkom GPS-u.

Svaki satelit teži 1.415 kg, a konstruiran je tako da bude u orbiti oko sedam godina. Do danas ih je postavljeno 26. Lete u skupinama od po osam, a dva su rezervna.

Jučerašnje lansiranje bilo je treće u 2010. – prvo je uspješno izvedeno u ožujku, a drugo u rujnu. Cijeli sustav trebao bi biti dovršen u siječnju 2011. Rusija ga razvija od 1976, a u posljednjih 10 godina potrošila je na taj projekt oko dvije milijarde američkih dolara.