SAM BANKMAN-FRIED

Roditelji posrnulog 'kriptokralja' izvukli milijune preko FTX-a? Evo što su dobili

20.09.2023 u 19:00

Bionic
Reading

Odvjetnici koji zastupaju ono što je ostalo od propale kriptoburze podnijeli su tužbu protiv roditelja 'kriptokralja' i osnivača FTX-a Sama Bankman-Frieda. U tužbi se navodi da su Allan Joseph Bankman i Barbara Fried 'iskoristili svoj pristup i utjecaj unutar FTX-a kako bi se obogatili, izravno i neizravno, milijunima dolara. Bankman i Fried izvukli su milijune dolara iz FTX grupe za osobnu korist i odabrane ciljeve'. Navodno su novac primili netom prije kolapsa kriptoburze. Bankman i Fried negiraju te tvrdnje. Cilj tužbe je vratiti taj novac kako bi se mogao isplatiti ljudima kojima je FTX ostao dužan

Američki tužitelji optužili su bivšeg milijardera, kojeg su prozvali 'kriptokraljem', za nepropisan prijenos milijuna s burze kojima je htio pokriti gubitke u svojoj tvrtki. Izdvajao je i za političke donacije te kupovao imovinu, a u sve su navodno bili uključeni i njegovi roditelji. Bankman-Fried je odbacio optužbe i u zatvoru čeka suđenje koje se treba održati sljedeći mjesec.

Bankman-Fried je, prema tužbi, 'vodio tvrtku kao obiteljski posao i pronevjerio milijarde dolara klijenata kako bi pogodovao uskom krugu insajdera, uključujući svoje roditelje'. Međutim on inzistira na tome da njegovi roditelji 'nisu bili uključeni ni u jedan od relevantnih dijelova' posla.

Allan Joseph Bankman i njegova supruga Barbara Fried optuženi su, između ostalog, da su primili 10 milijuna dolara poklona u gotovini iz fondova koji su pripadali Alamedi, FTX-ovoj partnerskoj tvrtki, a FTX im je također dao 16,4 milijuna dolara vrijednu nekretninu na Bahamima, i to dok je tvrtka bila na rubu propasti, prenosi Sky News.

Odvjetnici njegovih roditelja tvrde da su optužbe protiv njih 'potpuno lažne' i osmišljene da bi 'umanjile šanse njihova sina na suđenju'.

Bankman, profesor prava na Stanfordu i stručnjak za porezno pravo, te Fried, umirovljena profesorica prava na Stanfordu, također su utjecali na to da deseci milijuna dolara budu 'uloženi' u 'dobrotvorne svrhe' i u sveučilište, navodi se u tužbi, 'kako bi se poboljšao njihov profesionalni i društveni status'.

U međuvremenu je Fried pomogla u usmjeravanju političkih donacija svog sina, potičući ga da bude izvor novca. U tužbi se navodi i da je već 2019. njegov otac izravno sudjelovao u pokušajima prikrivanja pritužbe zviždača koja je prijetila 'razotkriti FTX grupu kao kulu od karata'.

Podnesak također sadrži pojedinosti o e-porukama koje je napisao Bankman, u kojima se požalio šefu administracije FTX-a da njegova godišnja plaća iznosi 200.000 dolara, a 'trebao je dobivati milijun dolara godišnje'.

  • +4
Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

FTX je nekoć bio jedna od najvećih tvrtki za trgovanje kriptovalutama na svijetu, s imovinom procijenjenom na 15 milijardi dolara u 2021.

Tvrtka je u studenom prošle godine proglasila stečaj zbog dugovanja 8,7 milijardi dolara svojim klijentima; iznenadna navala klijenata da povuku sredstva otkrila je golemu prazninu u financijama.

Pad Bankman-Frieda, jednog od najistaknutijih igrača u industriji, izazvao je krizu u cijelom sektoru i privukao veću pozornost regulatora.

Fried je navela svog sina i druge rukovoditelje da daju milijune dolara odboru za političke akcije, čija je suosnivačica. Odvjetnici para odbacili su te optužbe, ustvrdivši da su potpuno lažne: 'Ovo je opasan pokušaj zastrašivanja Joea i Barbare te potkopavanja porote.'

Bankman-Fried izjasnio se da nije kriv za optužbe da je prevario klijente FTX-a korištenjem njihovih sredstava za podupiranje svojih rizičnih ulaganja.

  • +14
Penthouse u kojem je živio Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: Seaside Real Estate/PLANET PHOTO / Planet / Profimedia

Trenutačno u pritvoru čeka suđenje koje treba započeti u New Yorku 3. listopada. Ostali bivši rukovoditelji FTX-a priznali su krivicu za kaznene prijave. Više od sedam milijardi dolara imovine FTX je vratio da bi otplatio dug klijentima, a pokušava vratiti još više tužbama protiv insajdera FTX-a i drugih optuženika.