UPOMOĆ!!!

Roboti kojih se treba bojati

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 01.12.2008 09:23
  • Objavljeno 28.11.2008 u 12:46
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dobar dio robota koji su danas u upotrebi ili se razvijaju nisu dobroćudne naprave za simultano prevođenje i pospremanje po kući. Mnogi moderni roboti imaju sposobnost oduzimanja života

Zadnjih nekoliko godina ubrzano se razvijaju strojevi koji bi trebali zamijeniti ljude u nekim od najopasnijih djelatnosti. Drugi roboti se razvijaju da ljudima daju sposobnosti koje sami nikada nisu imali. Mnogima od njih prvi zakon robotike koji je postavio Isaak Asimov u svojim znanstvenofantastičnim pričama ne znači apsolutno ništa. Štoviše, mnogi od tih robota su dizajnirani upravo za ubijanje ljudi. Čeka li nas budućnost prikazana u znanstvenofantastičnim djelima poput 'Terminatora' ili 'Matrixa'?

SUGV
Korporacija iRobot bavi se izradom robota za industrijske, policijske i vojne svrhe. Najbolji klijent im je američka vojska koja sve više robota šalje na frontu. SUGV je akronim za Small Unmaned Ground Vehicle, čime se pokušava naglasiti svestranost ovog malog robota, ali ostaje činjenica da je, između ostalog, predviđen za nošenje oružja. Američka vojska ga najčešće rabi za izviđanje predmeta za koje sumnja da su improvizirane eksplozivne naprave. SUGV je dovoljno malen da stane u vojnički ruksak.

ARV-A

arv-a

arv-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva tportal.hr

 


ARV-A (Armed Robot Vehicle - Assault) je borbeni model robota zasnovan na vozilu MULE (Multi-function Utility/Logistics and Equipment) čija je namjena prijenos tereta, da se rastereti vojnika. MULE-om vojnici mogu upravljati ručno, putem radijske daljinske kontrole, ali postoji i autonomni rad u kojem on sam prati vojnike da bi im oprema koju nose uvijek bila na raspolaganju. ARV-A je borbena verzija teretnog robota naoružana raketama dugog dometa, automatskim topom i strojnicama. Popis naoružanja ARV-A čini jednom od najopasnijih robotskih platformi ovdje. ARV-A je u razvoju, a dovršeni primjerci bi trebali imati zavidne AI programe za autonomno djelovanje na terenu.

Guardium

arv-a

arv-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

 


Izraelci su pioniri korištenja letjelica i uređaja na daljinski pogon, stoga bi ova kolekcija robota teško mogla proći bez njih. Guardium je stroj koji bi trebao dopuniti policijsko djelovanje, a njegov primarni teret bi trebale biti kamere i uređaji za noćno snimanje. S obzirom na to da se Izrael nalazi u specifičnoj sigurnosnoj situaciji, neozbiljno bi bilo pretpostaviti da je to jedina Guardiumova oprema. Na njega se također može montirati naoružanje.

RC DragonFly

arv-a

arv-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

 


Pero je moćnije od mača, kaže stara izreka, ali da bi pero imalo što napisati, treba sakupiti informacije. Vjerojatnije je da obični građani u budućnosti neće strahovati od velikih robota krcanih raketama i strojnicama, već od minijaturnih nadzornih i špijunskih strojeva koji će im oduzeti i zadnju trunčicu privatnosti. Kameri s mikrofonima ugrađenoj u ovog minijaturnog robota malo što će promaći, dok će prisutnost ovog robota zasigurno promaći onome koga promatra. Njegova službena namjena je pronalaženje unesrećenih u katastrofama.

Bat

arv-a

arv-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

 


Evolucija robota DragonFly bi trebao biti Bat. To je leteća naprava modelirana po uzoru na šišmiša za razvoj koje je Michigan University dobio početni fond od 10 milijuna dolara. U slučaju da početni rezultati razvoja budu dobri, M-U čeka još 12,5 milijuna dolara. Bat je zamišljen kao minijaturna (15 cm duga) leteća naprava koja bi bez potreba za čovjekovom daljinskom intervencijom trebala letjeli iznad područja interesa i svojim senzorima ga promatrati. Senzori uključuju kamere, noćne kamere, minijaturni radar, detektore radioaktivnog zračenja i raznoraznih plinova te bioloških otrova i super osjetljive mikrofone za detekciju zadanih mu zvukova. Bat bi trebao energiju dopunjavati Sunčevim zrakama tijekom dana, što bi mu dalo nevjerojatno dugu autonomiju rada. Zasad se zna da M-U dobro napreduje u istraživanju, a da se u njega uključuje i Sveučilište Berkeley.

Crusher UGV

arv-a

arv-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

 


Natjecanje robota u utrci kroz pustinju Mojave koje organizira agencija DARPA postalo je poznato u cijelom svijetu. Roboti imaju cilj doći od jedne točke do druge bez ikakve vanjske intervencije. Crusher UGV (Unmanned Ground Vehicle) je evolucija jednog takvog projekta. Pojačavanjem i naoružavanjem robota dobio se uređaj koji doista ništa neće moći zaustaviti na putu od točke A to točke B.

SWORDS

arv-a

arv-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

 


Vjerojatno najopasniji robot u ovom izboru, i to ne po dizajnu, već po greškama u dizajnu. SWORDS je stroj koji je naručila američka vojska za borbene operacije u Iraku. Njegovo zvučno ime je zapravo kratica koja znači Special Weapons Observation Reconnaissance Detection Systems (sistem za izviđanje, promatranje i specijalna oružja). Ovi roboti opremljeni kamerama i oružjem trebali su dopuniti vojnike u urbanim borbama gdje su ljudski gubici najveći. Međutim, ovaj robot nije opravdao očekivanja naručioca. Njegov autonomni sustav je zakazao i robot je počeo pucati kada nije trebao – u prijateljskoj bazi. Nepredvidiva priroda programa za autonomiju priskrbila je SWORDS-u jednosmjernu kartu iz Iraka. Već proizvedeni roboti su poslani na doradu, a postoji mogućnost da SWORDS poslije dorade ne nosi oružje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi