U VERZIJI 2.0

Robot Cheetah skače poput mačke

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 01.06.2015 07:22
  • Objavljeno 01.06.2015 u 07:22
MIT cheetah robot lands the running jump

MIT cheetah robot lands the running jump

Izvor: Screenshot / Autor: Massachusetts institute of Technology

MIT-jev Biomimetics Robotics Lab je nedavno otkrio i 'drugu' verziju svog robota Cheetah. Njihov robot je u stanju imitirati još više životinjskih kretnji, a fokus istraživanja s novim modelom je bilo - skakanje. Cheetah tako može identificirati i preskakati objekte do visine od 40cm u punom trku - i to bez potrebe da koristi kontrolne kablove

Brojnim sličnim robo-modelima nedavno se pridružio i Spot iz Boston Dynamicsa. No, MIT Cheetah je riječima istraživača s projekta, prvi takav robot, koji zahvaljujući laserskom senzoru sprijeda može preskakati prepreke na vrlo učinkovit način, dočekati se na noge te nastaviti s trkom.

'Skok u trku je istinsko dinamičko ponašanje. Potrebno je balansirati tijelo i energiju, ali i amortizirati doček na tlo nakon skoka', rekao je Sangabe Kim, jedan od istraživača na projektu. Kako stvar izgleda u pogonu moguće je vidjeti u nastavku:

Robot Cheetah sad skače poput mačke


Istraživači planiraju prezentirati svoju viziju ovog robota na DARPA Robotics Challenge događanju u lipnju, a u srpnju će objaviti i istraživački rad s detaljima vezanim uz autonomni sustav koji čini srž robota Cheetah.

MIT Via PopSci

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!