PRVI PUT OD 2004.

Rijedak prizor: Na jutarnjem se nebu golim okom može promatrati poravnanje čak pet planeta

08.06.2022 u 11:53

Bionic
Reading

Plesu planeta se pridružuju Venera, Jupiter, Mars, Merkur i Saturn

Ovog mjeseca možemo svjedočiti uistinu rijetkom kozmičkom plesu - konjukciji pet planeta koji, iz Zemljine perspektive, izgledaju kao da su se međusobno približili.

Ljubitelji neobičnih prizora tako će moći vidjeti poravnanu Veneru, Jupiter, Mars, Merkur i Saturn koji će se najbolje moći vidjeti prije izlaska Sunca. Posljednji put smo pet poravnanih planeta, podsjetimo, golim okom mogli vidjeti krajem 2004. godine.

'Planeti se obično međusobno približavaju ili udaljuju, no ovo je stvarno simpatičan i prilino nasumičan događaj' rekla je Michelle Thaller, astronomkinja iz NASA-e. 'Riječ je o vrlo zabavnoj prilici da na nebu besplatno vidite skoro cijeli Sunčev sustav'.

Planeti koje ćemo najlakše moći prepoznati su Venera i Jupiter. Venera će biti vidljiva oko 5 ujutro, dok ćemo se za Mars i Jupiter morati probuditi malo ranije - u 3:45. Uporniji će na nebu moći vidjeti Saturn koji će se 'pridružiti' u 2:30.

Najteže ćemo, na koncu, vidjeti Merkur koji se izdiže u 5:30 te ostaje na samom horizontu što znači da je vrlo teško vidljiv pri jutarnjem svjetlu.

Ako želite vidjeti sve planete odjednom, morat ćete ih uhvatiti nakon izlaska Merkura i prije izlaska Sunca. Za promatranje planeta trebat će vam dalekozor ili teleskop. Planetarnom će se plesu 24. lipnja pridružiti i mjesec smješten između Venere i Marsa, objašnjava Washington Post.

SVEMIR OKO NAS

[FOTO] Tajne koje ne prestaju fascinirati: Jeste li znali za ova neobična kozmička otkrića?

Pogledaj galeriju

Planatarne se konjunkcije promatraju već stoljećima, od prvih dokumentiranih koje su na nebu promatrali drevni Grci (Uran, Neptun i Pluton su otkriveni tek u 17. stoljeću nakon izuma teleskopa). Ljudi su u drevno doba mislili da je riječ o bogovima ili duhovima. Na koncu, riječ 'planet' dolazi od grčke riječi 'planetes' što znači lutalica.