MODERNIZACIJA

Riječka knjižnica nabavila tablete i Kindle

01.02.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Gradska knjižnica Rijeka nabavkom tableta i Kindlea omogućila je svojim članovima upoznavanje s novim tehnologijama, ali i korištenje digitalnog sadržaja poput elektronskih knjiga i digitalnih novinskih izdanja

Gradska knjižnica Rijeka predstavila je novu uslugu svojim korisnicima - korištenje tablet računala i čitača elektronskih knjiga.

Kako su istaknuli u knjižnici, riječ je o usluzi koja je nastala kao rezultat praćenja najnovijih trendova u svijetu tehnologije i izdavaštva, a koji značajno mijenjanju način korištenja pisanog sadržaja.

Ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić naglasila je socijalni aspekt nove usluge u prevladavanju digitalne nejednakosti, koja je aktualni problem zbog rastućeg siromaštva stanovništva.

Također, istaknula je kako je važno potaknuti stvaranje čitateljskih sadržaja u elektroničkom obliku na hrvatskom jeziku, a postoje i stručni, knjižničarski aspekti nove usluge jer treba stvoriti modele za upravljanje elektroničkim sadržajima kao knjižničnom građom.

Članovi riječke knjižnice tako mogu koristiti iPad tablete četvrte generacije, tablete pogonjene Android operativnim sustavom i Kindle e-čitače.

U sklopu nove usluge Gradska knjižnica Rijeka organizirat će kontinuirane aktivnosti, edukacije, predavanja o kulturi digitalnih medija i e-knjigama, a pružit će mogućnost i da se članovi koji si to ne mogu inače priuštiti upoznaju s radom na ovim računalima.