digitalizacija u tijeku

Raspitali smo se kada će Zagrepčani karte za javni prijevoz moći kupiti preko aplikacije. Evo što kažu u ZET-u

31.07.2018 u 10:24

Bionic
Reading

Dugoočekivana aplikacija za javni prijevoz u glavnome gradu trebala bi stići do kraja godine, poručuju za tportal iz Zagrebačkog električnog tramvaja. U međuvremenu su se u Trgovini Google Play, platformi za skidanje aplikacija za Android, pojavile četiri neslužbene aplikacije. Posljednja ima preko 10 tisuća instalacija na uređaje

Još uvijek se čeka na službenu ZET-ovu aplikaciju koja će ujediniti sve usluge i u par klikova prikazati ih na ekranima korisnika. Aplikacija bi trebala omogućiti kupnju pojedinačnih, višednevnih i pretplatnih karata, nadoplatu sredstava i sadržavati vozni red.

Premda se najavljuje još od 2017. godine, a trebala je svjetlo dana ugledati početkom ove, iz ZET-a su nam kratko odgovorili da od aplikacije neće biti ništa barem do kraja godine te da će javnost o svemu biti obaviještena na vrijeme.

'Uvođenje aplikacije očekuje se krajem 2018. godine. Sve ostale pojedinosti bit će pravovremeno dostupne', odgovorio je na tportalov upit Goran Kekić iz ZET-ovog Odjela za odnose s javnošću.

Iz King ICT-a, tvrtke koja je posao razvoja aplikacije dobila preko javnog natječaja, poručili su kako će se pomoću aplikacije moći kupiti karte, ali i nadoplatiti račun.

'ZET aplikacija građanima će omogućiti kupnju pojedinačnih karata, registraciju aktivne karte prilikom presjedanja u drugo vozilo te kupnju mjesečnih i godišnjih kupona u svega nekoliko klikova. Nadopunu sredstava korisnici će moći izvršiti korištenjem bankovnih kartica unutar aplikacije ili web portala. Aplikacija će biti dostupna na Android i iOS uređajima', rekao je za tportal Petar Karabatić.

  • +6
Javni prijevoz u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Kupovina fizičkih karata ili plaćanje preko aplikacije nisu uvijek bile jedine mogućnosti. ZET je svojim korisnicima četiri godine omogućavao kupnje putem SMS-a. Premda im je to u blagajnu donosilo i do 200 tisuća kuna mjesečno, ovakvu su vrstu plaćanja ukinuli 1. kolovoza 2013. zbog zlouporabe.

'Plaćanje karte za vožnju putem SMS poruka nije u planu, već se kontinuirano radi na modifikaciji elektroničke naplate prijevoza, odnosno sustava kojima ZET raspolaže', poručili su iz ZET-a za tportal još na proljeće prošle godine.

U međuvremenu su se u Trgovini Google Play, platformi za skidanje aplikacija za Android, pojavile četiri neslužbene aplikacije. Posljednja ima preko 10 tisuća instalacija na uređaje, dok dvije najpopularnije imaju preko 50 tisuća instalacija svaka, što najbolje govori o tome koliko zagrepčani žele službenu aplikaciju.