NEZDRAV STIL ŽIVOTA

Rak je bolest koju smo sami stvorili!?

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 18.10.2010 14:30
  • Objavljeno 18.10.2010 u 12:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Rak, koji je danas jedan od glavnih uzroka smrti, bio je gotovo potpuno nepoznat u vrijeme drevnih Egipćana, pokazalo je jedno novo istraživanje

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u 2004. godini svaka treća osoba u svijetu oboljela je, a svaka osma umrla od raka. Međutim, Rosalie David sa Sveučilišta u Manchesteru u Velikoj Britaniji i Michael Zimmerman sa Sveučilišta Villanova u Pennsylvaniji tijekom svojih istraživanja stotina egipatskih mumija otkrili su samo jedan slučaj ove bolesti.

Zimmerman kaže da njihovi rezultati pokazuju da su uzroci raka karakteristika suvremene industrijalizirane civilizacije. 'U drevnom društvu koje nije imalo puno kirurških intervencija tragovi raka trebali bi ostati očuvani. Nepostojanje malignih tumora kod mumija znači da su bili rijetki u drevnim vremenima, što pak ukazuje na to da su kancerogeni čimbenici karakteristični za suvremeno industrijalizirano društvo', objasnio je Zimmerman.

Tim je u svojoj studiji tragove postojanja raka potražio u trima izvorima – u klasičnoj literaturi, u fosiliziranim ostacima i mumificiranim tijelima. No unatoč činjenici da se tumori mumifikacijom očuvaju bolje od zdravog tkiva, pronašli su samo jedan slučaj tumora rektuma kod osobe koja je živjela u razdoblju Ptolomejevića u području oaze Dakhleh.

Tim je odbacio kritike stručnjaka da drevni Egipćani jednostavno nisu dovoljno dugo živjeli da bi oboljeli od raka i ističe da su pronašli sve druge znakove tzv. staračkih bolesti poput otvrdnjavanja arterija ili osteoporoze.

Prema izvješću predstavljenom u časopisu Nature Reviews Cancer, fosilni tragovi raka također su vrlo rijetki - pronađeno je tek nekoliko desetaka spornih simptoma na fosilima životinja. Osim toga, istraživanje tisuća kostiju neandertalaca otkrilo je tek jedan mogući slučaj.

Tragovi u egipatskim zapisima također su rijetki i prije se mogu pripisati gubi. Drevni Grci vjerojatno su prvi definirali rak kao bolest i razlikovali maligne od benignih oblika, a prve operacije raka dojke i drugih organa zabilježene su u 17. stoljeću.

Profesorica David smatra da u prirodnom okolišu nema gotovo ničega što bi uzrokovalo rak. 'Rak je vjerojatno bolest koju su stvorili ljudi zagađenjem te promjenama u prehrani i načinu života', objasnila je.

Dr. Rachel Thompson iz World Cancer Research Funda kaže da su rezultati ovog istraživanja vrlo zanimljivi.

'Znanstvenici danas kažu da zdravom prehranom, redovnim tjelesnim aktivnostima i održavanjem zdrave težine možemo smanjiti broj oboljenja od raka za trećinu. Vjerojatno je upravo životni stil naših predaka smanjivao prijetnju te bolesti', zaključila je dr. Thompson.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi