Najveći sajam poslova u Hrvatskoj

Job Fair obara sve rekorde: prvog dana više od 2000 studenata stiglo na FER u potrazi za poslom iz snova

15.05.2019 u 17:21

Bionic
Reading

Ove godine čak 115 vodećih tvrtki traži studentske talente, a među njima su Infobip, Rimac Automobili, Five, Nanobit, Infineon, KING ICT Facebook i Microsoft. HT je organizirao radionicu o Scrum metodologiji, a sve su popularniji i pozivi na ljetne prakse

Ni uporna kiša koja od nedjelje pada u Zagrebu nije spriječila studente da se i ove godine upute na Fakultet elektronike i računarstva, na kojem se održava tradicionalni sajam poslova Job Fair.

Rekordi su ove godine oboreni i prije početka sajma. Lista je zatvorena kad se na popisu našlo 115 vrhunskih tehnoloških kompanija, među kojima su i Infobip, Rimac Automobili, Five, Nanobit, Infineon, KING ICT, Facebook, Microsoft, HT... Organizatori očekuju da će sajam u dva dana posjetiti oko 4000 studenata, a sudeći prema gužvama koje su od jutarnjih sati vladale po hodnicima fakulteta, posjetitelja bi na kraju moglo biti i više od očekivanja.

Iz godine u godinu sve više tvrtki i posjetitelja

Job fair je najveći sajam takve vrste u Hrvatskoj i ove se godine održava 14. put. Cilj mu je upoznati studente s mogućnostima zapošljavanja i razvojem karijere u Hrvatskoj i inozemstvu te povezati poslodavce s najboljim studentima Sveučilišta u Zagrebu. Sajam su posjetili i rektor Damir Boras te ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Job Fair 2019. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Drago mi je vidjeti da se na sajmu prezentira više od stotinu tvtrki. S ponosom gledam ovakve sajmove i njihov razvoj te mi je iznimno drago da se na ovaj način spajaju poslodavci i studenti', rekao je ministar koji je i sam kao student radio na organizaciji sajma.

Paula Franić, jedna od organizatorica sajma poslova, istaknula je kako Job Fair ove godine bilježi povećan interes kompanija za čak 20 posto. Ponuda poslova i praksi usredotočena je na studente FER-a i srodnih STEM usmjerenih fakulteta, ali i studenti društveno-humanističkih usmjerenja mogu svoje životopise pohraniti u Job Fair bazu.

Hit su plaćene ljetne prakse

I dok su neke kompanije, slijedeći poslovnu politiku, tajile koji se poslovi nude studentima, druge su ih oglašavale na sva zvona. Ove je godine popularno i nuđenje plaćenih ljetnih studentskih praksi, koje je prošle godine studentima prvi ponudio Hrvatski Telekom.

'Lani nam se javilo više od stotinu studenata, a na praksu smo primili njih 26', rekla je Sandra Kovačić Vešligaj, voditeljica projekata u HT-u, zadužena za employer branding i marketing ljudskih resursa. 'Neki su se nakon toga i zaposlili, a neki i sad rade preko studentskih ugovora.'

HT će i ovo ljeto nastaviti s ovom praksom u svojim centrima u Osijeku, Vinkovcima, Rijeci, Splitu i Zagrebu, a studentima koji se prijave na vrijeme, nudi se upoznavanje s radom u velikoj kompaniji, timski i individualni rad s mentorom.

Tijekom dva dana trajanja sajma, studenti imaju priliku posjetiti devet praktičnih radionica na temu tehnologije i razvoja proizvoda, a kroz dvadeset i tri predavanja mogu se upoznati i s najuspješnijim projektima raznih tvrtki.

Stand-up radionica HT-a

Već prvog dana održana je stand-up radionica HT-a u kojoj su studenti na 90 minuta mogli biti dio squad tima Hrvatskog telekoma i naučiti sve što ih zanima o Scrum metodologiji. Voditeljica Ana Zovko, direktorica za projekt digitalizacije i agilne transformacije u Hrvatskom Telekomu, provela je studente kroz interaktivnu radionicu u kojoj su mogli vidjeti i osjetiti kakva bi bila njihova uloga da rade u takvom timu.

Tvrtka KING-ICT upoznala je studente sa servisom Power BI Desktop - aplikacije za dohvat, modeliranje i vizualizaciju podataka; radionica Končar KET-a odgovorila je na pitanje kako se upravlja energetskim postrojenjima korištenjem PLC-a i sustava PROZA NET; Vertiv je primjerom prikazao kao se primjenjuje BIM proces, a Microblink je zainteresirane proveo kroz razvoj UI proizvoda, od ideje do realizacije na praktičnim primjerima.

Sajam otvoren filmom 'The Cleaners'

Sajam poslova Job Fair službeno je otvoren još u utorak navečer, projekcijom dokumentarnog filma 'The Cleaners' i gostovanjem redatelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka koji su filmom htjeli odgovoriti na pitanje kako balansirati između slobode govora i sigurnosti na društvenim mrežama.

'Na početku snimanja pokušali smo uključiti Facebook, Google i Twitter u raspravu, ali frustrirajuće je da tvrtke ne vjeruju da je javna rasprava po tom pitanju nužna. Facebook više nije mreža na kojoj dijelite fotografije s odmora. On je postao politička platforma. Zato odluka o tome što se objavljuje mora pasti na stručnjake, a ne na građane Trećeg svijeta', rekli su redatelji.