TEHNO SAVJETI

Računalo vam se 'smrznulo'? Ovako ćete ga ponovno pokrenuti

10.08.2019 u 07:43

Bionic
Reading

Ponekad će problem biti moguće riješiti zatvaranjem prozora sa spornim programom, ali ne i kad se cijeli operativni sustav smrzne. Kad sve drugo podbaci, morat ćete posegnuti za nasilnim zatvaranjem

Računala danas u pravilu brzo i učinkovito obavljaju više različitih zadaća koje pred njih postavljamo svakodnevno. Ipak, povremeno se dogodi da im rad uspori pa i da se pojedini programi smrznu (odnosno, prestanu funkcionirati u potpunosti).

Ponekad će problem biti moguće riješiti zatvaranjem prozora sa spornim programom, ali ne i kad se cijeli operativni sustav smrzne. Kad sve drugo podbaci, morat ćete posegnuti za nasilnim zatvaranjem.

TEHNO SAVJETI

Nabavili ste novo računalo? Evo što trebate napraviti prije no što ga počnete koristiti

Pogledaj galeriju

Naime, koristeći Windows Task Manager, možete prisiliti računalo na zatvaranje programa koji više ne reagiraju na vaše upute. Evo kako ćete to učiniti.

Kako nasilno zatvoriti program na računalu s operativnim sustavom Windows

  • Zajedno pritisnite tipke Control, Alt i Delete. Pojavit će se plavi zaslon s opcijama koje su vam na raspolaganju. Ako vam se sustav u potpunosti smrznuo, moguće je kako ćete morati malo pričekati dok se taj zaslon ne pojavi.
  • U izborniku kliknite na Task Manager.
  • U Task Manageru, u tabu Processes, pod kategorijom Apps potražite program koji je prestao reagirati. Ako ne znate o kojem je programu riječ, pogledajte u stupac Status i potražite one uz koje je stoji Not responding.
  • Kliknite na program koji želite ugasiti i zatim na End Task pri dnu dolje desno.

Program će se ugasiti. Imajte na umu kako ćete time izgubiti sve što niste prethodno spremili.