IPAK SE MOŽE?

Pustite Apple, FBI - otključajte iPhone sami

02.03.2016 u 14:44

Bionic
Reading

FBI bi možda mogao kopirati memoriju iPhonea kojeg je koristio napadač iz San Bernandina Syed Rizwan Farook, a da pritom ne aktivira značajke za automatsko brisanje podataka

Umjesto što nastoje prisiliti Apple na zaobilaženje sigurnosnog sustava za iPhone, koji briše podatke nakon što deset puta unesete krivu lozinku, u FBI-ju bi mogli napraviti stotine kopija čvrstog diska s tog uređaja, poručio je federalcima Bruce Sewell, Appleov viši dopredsjednik i glavni savjetnik.

U Appleu ne znaju u kakvom je stanju sporni iPhone, pa ne mogu jamčiti kako će zrcaljenje čvrstog diska (mirroring) funkcionirati. No, to je svakako jedna od mogućih opcija.

Prvi ju je predložio Darrell Issa, zastupnik u Kongresu Republikanske stranke iz Kalifornije i bivši poduzetnik koji se bavio auto-alarmima. Dizajn starijeg modela iPhoena 5c mogao bi istražiteljima omogućiti stvaranje više kopija na kojima će isprobavati lozinke dok ne nađu pravu, sugerirao je Issa.

U FBI-ju tvrde kako su isprobali više alternativnih opcija te kako nisu našli niti jednu koja bi funkcionirala bez Appleove pomoći.


Dvojba je li zaštita privatnosti važnija od nacionalne sigurnosti i borbe protiv kriminala potakla je žustru raspravu tijekom saslušanja u američkom Kongresu.

Jedni su zabrinuti zbog mogućnosti stvaranja zona u koje bi kriminalci (ali i teroristi) mogli obavljati kriminalne djelatnosti bez straha od policije i organa reda općenito.

Drugi zahtjeve FBI-ja smatraju upitnim, upozoravajući kako bi sudski nalog koji od Applea traži uvođenje računalnog koda koji će zaobići ugrađene sigurnosne sustave mogao dovesti do stotina sličnih zahtjeva.

Direktor FBI-ja James Comey rekao je kako na iPhoneu već postoje vrata kroz koja bi mogli ući. 'Sve što od Applea tražimo je uklanjanje žestokog psa čuvara kako bi mogli obiti bravu', ustvrdio je.

Više:PC World