ZA BICIKLISTE

Punite mobitel dok biciklirate

02.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Volite li voziti bicikl, a stalno ste u strahu da će vam se isprazniti mobitel? Atom bi mogao biti rješenje za vas

Sjećate se one epizode 'Bitanga i princeza' kad nestane struje, pa povežu televizor i sobni bicikl i tako gledaju 'Casablancu'?

Američka tvrtka Siva vodila se istom mišlju kada je osmislila Siva Cycle Atom

Atom je zapravo generator koji dolazi u paketu s dodatnom baterijom od 1.300 mAh koji se puni tijekom vožnje biciklom.

Dovoljno je montirati ga na stražnji dio bicikla i, dok okrećete pedale, generator puni bateriju. Uključite li direktno svoj mobilni telefon u Atom, telefon će se puniti.

Kad prestanete okretati pedale, telefon se i dalje puni, koristeći energiju iz baterije.

Dobra je strana ovog uređaja što možete odvojiti bateriju od generatora i ponijeti je sa sobom kao rezervnu bateriju za svoj mobitel.

Aaron Latzke i David Delcourt, dvojac koji stoji iza Atoma, proizvodnju uređaja financira putem Kickstartera. Planiraju do kraja godine krenuti u masovniju proizvodnju.

S obzirom na to da su u samo nekoliko dana prikupili potrebnih 85 tisuća dolara (488 tisuća kuna) za početak proizvodnje, vjerojatno neće imati problema ni s prodajom samih proizvoda.

Kolika će na kraju biti cijena samog proizvoda još nije definirano, ali će se vjerojatno kretati oko 100 dolara (570 kuna).

Za nekoga tko puno vremena provodi na biciklu ili u prirodi, to bi moglo biti dobra investicija. Ostali će se vjerojatno držati klasičnih punjača i utičnica.