LANDER PEREGRINE

Neslavan završetak misije: Prvo privatno slijetalo na Mjesec izgorjet će u Zemljinoj atmosferi

16.01.2024 u 14:29

Bionic
Reading

Američki proizvođač slijetala kaže da je surađivao s drugim svemirskim stručnjacima kako bi procijenio najsigurniji način završetka misije i osiguralo da se ne oštete sateliti koji kruže oko Zemlje

Svemirskoj letjelici koja je pokušala prvo američko slijetanje na Mjesec u više od 50 godina treba dopustiti da 'izgori' tijekom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu, priopćila je tvrtka koja stoji iza misije.

Astrobotic sa sjedištem u Pittsburghu rekao je da je donio 'tešku odluku' da održi putanju letjelice i da surađuje s NASA-om i svemirskom zajednicom kako bi poduzeo 'siguran i odgovoran' postupak.

U lenderu Peregrine došlo je do 'kritičnog' curenja goriva nekoliko sati nakon lansiranja s postaje Cape Canaveral Space Force u Floridi 8. siječnja.

Tvrtka je objavila da je 'procjenjivala' najbolji i najsigurniji način za završetak misije kako bi se osigurala zaštita satelita i izbjeglo stvaranje krhotina u cislunarnom prostoru - području između Zemlje i vanjskog dijela Mjesečeve orbite.

Astrobotic je ciljao na meko slijetanje na Mjesec 23. veljače s ciljem da postane prva privatna tvrtka koja je dovršila takvu misiju, prošlog je tjedna objavila da 'nema šanse' da postigne svoj cilj nakon curenja pogonskog goriva. Astrobotic je objavio da 'preporuka koju smo primili jest da pustimo letjelicu da izgori tijekom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu'.

'Budući da je ovo komercijalna misija, konačna odluka o Peregrineovoj konačnoj putanji leta je u našim rukama. U konačnici, moramo uravnotežiti vlastitu želju da produžimo Peregrineov život, upravljamo teretom i naučimo više o letjelici, s rizikom da bi naša oštećena letjelica mogla izazvati problem u cislunarnom prostoru'.

Kompanija je na koncu donijela 'tešku odluku da zadrži sadašnju putanju svemirske letjelice kako bi ponovno ušli u Zemljinu atmosferu'. Odgovornim završetkom Peregrineove misije, Astrobotic 'vrši svoj dio očuvanja budućnosti cislunarnog svemira za sve.' Očekuje se da će misija završiti u četvrtak, prema izvršnom direktoru Astrobotica, Johnu Thorntonu.

'Ova nas je misija već toliko toga naučila i dala mi je veliko povjerenje da će naša sljedeća misija na Mjesec postići meko slijetanje', dodao je. NASA je, podsjeća Sky News, platila Astroboticu 108 milijuna dolara za niz eksperimenata na Mjesecu u misiji Peregrine u sklopu komercijalnog lunarnog programa agencije.

Na NASA-inoj web stranici stoji: 'Svemirski letovi su nepopustljivo okruženje i pohvaljujemo Astrobotic na njihovoj ustrajnosti i ulaganju svih mogućih napora da prikupe podatke i pokažu svoje sposobnosti Peregrinea tijekom leta. Zajedno ćemo iskoristiti naučene lekcije da unaprijedimo CLPS.'

Ranije je svemirska agencija također objavila da je nekoliko eksperimenata uspjela obaviti unatoč nemogućnosti slijetanja na Mjesec. Objave na X od Astrobiotica sugeriraju da je letjelica putovala od Zemlje do Mjeseca, ali nije mogla ući u njegovu orbitu, pa se zatim počela vraćati prema planetu.

Drugi lender iz houstonske tvrtke sljedećeg bi mjeseca trebao lansirati sličnu misiju.