istraživanje

Prvi put i u svježim snježnim padalinama na Antarktici otkrivena mikroplastika: 'To je nevjerojatno tužno...'

08.06.2022 u 14:02

Bionic
Reading

Rezultati istraživanja novozelandskih znanstvenika objavljeni u srijedu pokazali su da je u svježem snijegu koji je nedavno pao na Antarktici prvi put pronađena mikroplastika, što bi moglo ubrzati otapanje snijega i leda i predstavljati prijetnju zdravlju jedinstvenih ekosustava toga kontinenta

Sićušna plastika, manja od zrna riže i ranije je pronađena u antarktičkome morskom ledu i u površinskoj vodi, no znanstvenici ističu da je prvi put otkrivena u svježim snježnim padalinama.

Rezultati istraživanja, koje je provela doktorandica Sveučilišta u Canterburyju, Alex Aves, pod nadzorom dr. Laure Revell, objavljeni su u znanstvenom časopisu The Cryosphere.

Ona je prikupila uzorke snijega s 19 lokacija na antarktičkoj Rossovoj ledenoj polici te je kazala da je šokirana pronalaskom mikroplastike u apsolutno svakom uzorku.

'To je nevjerojatno tužno..., ali pronalazak mikroplastike u svježem antarktičkom snijegu ističe razmjere zagađenja plastikom čak i u najudaljenijim regijama svijeta', rekla je.

Rezultati njezina istraživanja pokazali su da je po litri otopljenog snijega pronađeno u prosjeku 29 mikroplastičnih čestica.

Gustoća mikroplastike bila je gotovo triput veća nedaleko od znanstvenih baza na otoku Ross - bazi Scott i postaji McMurdo.

Od pronađenih 13 različitih vrsta plastike, najčešći je bio PET, koji se često koristi za izradu boca za pakiranje bezalkoholnih pića i za izradu odjeće.

Mikroplastika je možda putovala tisućama kilometara zrakom, no jednako je vjerojatno i da je prisutnost ljudi na Antarktici prouzročila mikroplastični 'otisak', kažu istraživači.

Istraživanje je potvrdilo ono što su znanstvenici i očekivali, rekla je viša znanstvenica Instituta za znanost o okolišu i znanstvena istraživanja, Olga Panto.

'Doista je nemoguće da bilo koji organizam u današnje vrijeme izbjegne utjecaj ljudskih aktivnosti, jednako kao što ljudsko djelovanje utječe na klimatske promjene koje pak utječu na promjene u okolišu', kazala je.

Ne trebam posebno naglašavati da treba što prije poduzeti značajne korake koji će omogućiti smanjenje upotrebe plastike i omogućiti konstruktivne načine upravljanja plastikom, rekla je Panto.